Kina je otkazala video obraćanje Šarl MIšela na otvaranju velikih trgovinskih sajmova

Kina je otkazala video obraćanje Šarl MIšela na otvaranju velikih trgovinskih sajmova

Kineske vlasti koje stoje iza velikog trgovinskog sajma u Šangaju povukle su ceremoniju otvaranja predsednika Evropskog saveta koja je imala za cilj da kritikuje „nezakoniti rat” Rusije u Ukrajini i poziva na smanjenje trgovinske zavisnosti od Kine, – rekle su diplomate.

Prethodno snimljeni video-snimak Šarla Mišela trebalo je da bude jedan od nekoliko svetskih lidera i šefova međunarodnih organizacija, uključujući kineskog predsednika Si Đinpinga, na otvaranju sajma kineskog međunarodnog uvoza (CIIE) u petak, izjavila su tri evropska diplomata Rojtersu.

Diplomate, koje ne mogu da budu imenovane zbog osetljivosti stvari, izjavile su Rojtersu da su iznenađene što je govor uklonjen.

„Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na 5. Hongkiao forumu/CIIE u Šangaju“, rekao je za Rojters Barend Lejts, Mišelov portparol. „Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista dali unapred snimljenu poruku koja na kraju nije prikazana. Mi smo to rešili normalnim diplomatskim kanalima.

Niko iz kineskog ministarstva spoljnih poslova ili koorganizatora sajma, kineskog ministarstva trgovine i gradske vlade Šangaja, nije odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

Među ostalim zvaničnicima koji su govorili na ceremoniji nakon Sija bili su generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije i predsednici Indonezije, Šri Lanke i Belorusije, navodi se na zvaničnom sajtu sajma.

Beloruski Aleksandar Lukašenko je nepokolebljivi saveznik ruskog lidera Vladimira Putina čija je zemlja bila domaćin hiljadama ruskih vojnika pre i tokom, kako Moskva naziva „specijalne operacije“ u Ukrajini.

Govor predsednika Evropskog saveta trebalo je da bude oštro kritičan prema „ruskom ilegalnom ratu protiv Ukrajine“ i da Evropa iz njega uči „važne lekcije“, prema izvodima obraćanja evropskih diplomata.

Evropa je previše zavisila od Rusije u pogledu fosilnih goriva, što je dovelo do trgovinske neravnoteže, rekao je Mišel.

„U Evropi želimo ravnotežu u našim trgovinskim odnosima… kako bismo izbegli prevelike zavisnosti“, kažu diplomate upoznate sa onim što je on trebalo da kaže. „To važi i za naše trgovinske odnose sa Kinom.

Mišel je takođe bio spreman da pozove Kinu da učini više da okonča krvoproliće u Ukrajini.

Kina je dosledno odbijala da kritikuje rusku agresiju koja je opustošila gradove širom Ukrajine i ubila hiljade vojnika i civila od početka 24. februara.

„Kina ima ulogu u korišćenju svog uticaja da zaustavi brutalni rat Rusije… kroz vaše takozvano partnerstvo bez ograničenja sa Rusijom“, rekao je Mišel, misleći na pakt koji su Si i Putin objavili u Pekingu pre početka rata. . „Ti, Kina, možeš pomoći da se ovo okonča.

Očekuje se da će i Si i Mišel prisustvovati i sastati se na samitu šefova država Grupe dvadeset (G20) na Baliju sledećeg utorka i srede.

Predsednik Evropskog saveta je jedan od najviših zvaničnika Evropske unije čija uloga uključuje predstavljanje bloka na međunarodnim i bilateralnim samitima sa drugim šefovima država.

Od 2019. EU zvanično Kinu smatra partnerom, ekonomskim konkurentom i sistemskim rivalom.

Spoljnopolitička služba EU navela je u jednom listu prošlog meseca da o Pekingu sada treba razmišljati prvenstveno kao o konkurentu koji promoviše „alternativnu viziju svetskog poretka“.