Maskovi tvitovi dovode u pitanje neutralnost Tvitera

Maskovi tvitovi dovode u pitanje neutralnost Tvitera

Elon Musk je u ponedeljak koristio svoj megafon na Tviteru da apeluje na „nezavisne birače“, pozivajući ih da glasaju za republikance na američkim međuizborima u utorak i uđu u političku debatu u zemlji koju su rukovodioci tehnoloških kompanija uglavnom pokušavali da se drže podalje – pa su njihove platforme ne bi se smatralo da daje prednost jednoj strani u odnosu na drugu.

Musk, koji je kupio Tviter za 44 milijarde dolara, u prošlosti je iznosio političke stavove, na platformi i van nje. Ali direktna podrška jedne stranke u odnosu na drugu sada kada je on poseduje postavlja pitanja o sposobnosti Tvitera da ostane neutralan pod vlašću najbogatijeg čoveka na svetu.

„Podeljena vlast obuzdava najgore ekscese obe stranke, stoga preporučujem glasanje za republikanski kongres, s obzirom da je predsedništvo demokratsko“, napisao je Mask na Tviteru.

Jedna je stvar da izvršni direktor kompanije Vendi’s ili Chick-fil-A podrži političku stranku, rekla je Dženifer Stromer-Gali, profesor na Univerzitetu Sirakuza koja proučava društvene medije i politiku. Međutim, to je sasvim druga stvar da to uradi vlasnik jednog od najistaknutijih svetskih informacionih ekosistema.

„Ove platforme društvenih medija nisu samo kompanije. To nije samo posao. To je takođe naša digitalna javna sfera. To je naš gradski trg“, rekao je Stromer-Gallei. „I čini se da je javna sfera sve više privatizovana i u vlasništvu ovih kompanija – a kada čelnici ovih kompanija stave prst na vagu – čini se da to potencijalno iskrivljuje našu demokratiju na štetne načine.

Muskovi komentari dolaze dok on nastoji da prepravi kompaniju i usred široko rasprostranjene zabrinutosti da bi nedavna masovna otpuštanja na platformi društvenih medija mogla ostaviti kompaniju nesposobnom da se nosi sa govorom mržnje, dezinformacijama koje bi mogle uticati na bezbednost i sigurnost birača i aktere koji žele da dovedu u pitanje legitimni pobednici izbora. Iako se Musk zakleo da neće dozvoliti da Tviter postane „besplatan pakao“, oglašivači su napustili platformu, a sam Musk je pojačao dezinformacije.

Nije tajna da kada je reč o tehničkim radnicima i rukovodiocima, politička mešavina ima tendenciju da favorizuje levicu, uz dosta libertarijanizma iz Silicijumske doline. Generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg, na primer, donirao je kandidate sa obe strane političkog spektra, ali poslednjih godina više se okreće ka demokratama. Javno se držao podalje od obećanja na vernost bilo kojoj strani.

Ali u svojim politikama platforme i moderiranju sadržaja, tehnološke kompanije kao što su Facebook (sada Meta), Gugl, pa čak i Tviter, uložile su velike napore da izgledaju politički neutralno, čak iako su rutinski kritikovane – uglavnom od konzervativaca, ali i od liberala – zbog favorizovanja jedne stranu preko druge.

„Sada, mogli biste reći, vidite, Rupert Mardok je vlasnik Foks njuza i to je njegov glas pojačan“, rekao je Čarls Entoni Smit, profesor političkih nauka i prava na Univerzitetu Kalifornije u Irvajnu. „Ali razlika je u tome što se filtrira kroz niz različitih pisaca scenarija i ličnosti u etru i sve ove druge vrste stvari. Dakle, to zapravo nije Rupert Mardok. Možda se ljudi slažu s njim u stvarima, ali to se filtrira kroz druge glasove. Ovo je nepatvoreni direktan kontakt. Dakle, to je pojačanje koje je bez premca.“

Muskovi tvitovi bi takođe mogli da izazovu probleme u globalnoj politici van američkih izbora. Milijarder je u nedelju pokazao spremnost da istraži mogućnost poništavanja odluka o blokiranju nekih naloga brazilskih desničarskih poslanika. Državni izborni sud je prošle nedelje naredio njihovu suspenziju; svi su pristalice brazilskog predsednika Jaira Bolsonara, koji je 30. oktobra izgubio svoju kandidaturu za reizbor sa malom razlikom, a većina je objavila tvrdnje o izbornoj prevari.

Paulo Figueiredo Filjo, politički analitičar koji često brani Bolsonara na društvenim mrežama i takođe je unuk konačnog predsednika vojne diktature, tvitovao je da je Tviter postao strog i spontan cenzor.

„Vaši moderatori su trenutno više diktatorski od naših sudova! napisao je Figueiredo.

Musk je odgovorio: „Razmotriću ovo.“

Suspendovani računi uključuju račune Nikolasa Fereire, koji je u oktobarskoj trci dobio više glasova od bilo kog drugog kandidata za mesto u Donjem domu. Prema naredbama koje je izdala izborna vlast, Fereirin nalog i većina drugih blokirani su zbog deljenja videa uživo od argentinskog digitalnog influencera koji dovodi u pitanje pouzdanost brazilskog elektronskog sistema glasanja. Video su uglavnom delili Bolsonarovi saveznici, koji je i sam često tvrdio da je sistem podložan prevari, bez predstavljanja ikakvih dokaza.

Politika Tvitera od ponedeljka zabranjuje „manipulisanje ili mešanje u izbore ili druge građanske procese“.

U tvitu samo dva dana nakon što je pristao da kupi Tviter u aprilu, Musk je rekao da „Tviter mora da bude politički neutralan, da bi „da bi zaslužio poverenje javnosti, što efektivno znači uznemiravanje krajnje desnice i krajnje levice podjednako“.

I da bi privukao što veći broj oglašivača i korisnika, Big Tech je pokušao da ide ovim putem, sa različitim stepenom uspeha. Godinama je to uspevalo. Ali predsednički izbori u SAD 2016. promenili su onlajn diskurs, podstakli veću političku polarizaciju zemlje.

Početkom 2016., tehnološki blog je citirao anonimnog bivšeg saradnika na Fejsbuku koji je rekao da je sajt umanjio vesti za koje su konzervativci zainteresovani i veštački podstakao liberalna pitanja kao što je hešteg „BlackLivesMatter“. Na blogu nije navedeno ime te osobe, a za njihovu tvrdnju nisu dati dokazi.

Ali u eksplozivnoj političkoj klimi koja je prethodila izboru bivšeg predsednika Donalda Trampa, tvrdnja je brzo zaživela. Bilo je dosta medijskog izvještavanja, kao i upita poslanika GOP-a, zatim, kasnije, saslušanja u Kongresu o tom pitanju. U godinama nakon toga, dok su kompanije društvenih medija počele da se obračunavaju sa krajnje desničarskim računima i teorijama zavere kao što je KAnon, neki konzervativci su to videli kao dokaz pristrasnosti platformi.

Sam Musk barem sluša takve tvrdnje, i više puta se bavio figurama na desnici i krajnjoj desnici koji bi hteli da vide popuštanje Tviter-ovih dezinformacija i politike govora mržnje.

Dokazi sugerišu da se ti glasovi već čuju. U jednoj oktobarskoj studiji, na primer, istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji otkrili su da „Tviter daje veću vidljivost politički konzervativnim vestima nego što se zadovoljava liberalnim sklonostima“.

Maskov tvit je prikupio stotine hiljada lajkova i mnogo retvitova u ponedeljak, dan pre finalnog glasanja u hiljadama trka širom zemlje. Ali u odgovorima i retvitovima, mnoge istaknute (i ne tako istaknute) ličnosti na Tviteru izrazile su kritike na račun direktora Tesle – često ga ismevajući. Za Smita, to je znak da Musk možda i nije baš milijarder, politički tvorac koji neki od njegovih vršnjaka, poput rizičnog kapitaliste Pitera Tila, žele da budu.

„Pitam se da li imamo pojavu novog tipa milijardera, onih koji žele da odluče šta će se desiti i da dobiju zasluge za odlučivanje šta će se desiti“, rekao je Smit. „Ovo više liči na oligarhijski pristup nego na milijardere stare škole koji bi bacili mnogo novca, ali onda nisu želeli da iko zna njihova imena.