Britanski premijer: Rat u Ukrajini je razlog da se brže odgovori na klimatske promene

Britanski premijer: Rat u Ukrajini je razlog da se brže odgovori na klimatske promene

Premijer Velike Britanije Riši Sunak u svom govoru na klimatskoj konferenciji UN COP27 u Egiptu pomenuo je rat u Ukrajini i istakao da bi on trebalo da podstakne brži odgovor na probleme klimatskih promena, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na BBC.

Prema rečima britanskog premijera, borba protiv klimatskih promena je i moralni i ekonomski imperativ, a ruska invazija na Ukrajinu je kritičan momenat u tom pogledu.

Po njegovom mišljenju, rat koji je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin nije razlog za sporo smanjenje emisije štetnih gasova, već je, naprotiv, razlog za ubrzanje ovog procesa.

Velika Britanija je uložila 65 miliona funti u niz zelenih investicionih projekata i pomaže zemljama u razvoju da obezbede „brzi put ka čistom rastu“. Ukupno finansiranje Londona za klimu trebalo bi da dostigne 11,6 milijardi funti.

Šef britanske vlade smatra da države moraju da ispune svoje obaveze u pogledu finansiranja klime uprkos pandemiji koronavirusa i drugim globalnim izazovima.

„Svojoj deci možemo zaveštati zeleniju planetu i prosperitetniju budućnost. Danas, kada smo se ponovo ujedinili za zajednički cilj, zaista imamo mesta za nadu, pa hajde da to zajedno realizujemo“, zaključio je Sunak.

27. Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznata kao COP27, održaće se u Šarm el Šeiku od 6. do 18. novembra. Smatra se jednim od najvažnijih foruma posvećenih ovom problemu.

Sunak je ranije potvrdio učešće na COP27, iako je pre toga tvrdio da neće ići na događaj zbog potrebe da se fokusira na domaća pitanja.