Premijer Šmihal: Pet otuđenih preduzeća radi danonoćno da bi zadovoljili potrebe odbrane

Premijer Šmihal: Pet otuđenih preduzeća radi danonoćno da bi zadovoljili potrebe odbrane

„Ovih pet preduzeća je pod upravom i moraju u potpunosti da zadovolje potrebe odbrane naše zemlje tokom vanrednog stanja. Ova preduzeća su strateški važna, proizvode robu koja je kritično potrebna za potrebe sektora odbrane i Vojske, kao i energetskog sektora, koji sada takođe štite Oružane snage Ukrajine. Takva preduzeća treba da rade 24/7 da bi zadovoljila potrebe odbrane države. Govorimo o postavljanju ekonomije na ratne noge i to je deo ove strategije“, rekaoje ukrajinski premijer Denis Šmihal na brifingu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema njegovim rečima, za zaposlene u takvim preduzećima ništa se neće promeniti. Štaviše, broj porudžbina će se povećati, a oni će imati više garancija države u pogledu proizvodnje robe.

Podsećamo da je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) Aleksij Danilov ranije izjavio da je imovina pet preduzeća, i to Motor Sich, Zaporožtransformator, AvtoKrAZ, Ukrnafta i Ukrtatnafta, stavljena pod upravljanje ukrajinskom Ministarstvu odbrane.