EPS u 2022. upisao gubitak veći za 2,9 milijardi dinara od očekivanog

EPS u 2022. upisao gubitak veći za 2,9 milijardi dinara od očekivanog

Za prvih devet meseci ove godine Elektroprivreda Srbije planirala je da će na ime ostvarenih prihoda iz poslovanja upisati 262 milijarde dinara, međutim, ostvarila je 2,9 milijardi dinara manje. Upravo za toliko je veći i čist gubitak koji je ovo javno preduzeće upisalo za period od januara do kraja septembra ove godine – ostvareni minus dostigao je 79,5 milijardi dinara, što je oko 677 miliona evra.

„Zbog neophodnosti dodatnog uvoza električne energije usled manje proizvodnje iz sopstvenih kapaciteta – zbog velike i dugotrajne suše na slivu Dunava i Drine, manjih količina raspoloživog uglja iz RB Kolubare, kao i poremećaja na tržištu energenata, koje je proizrokovalo višestruko povećanje cena električne energije i gasa na tržištu, finansijski položaj JP EPS je enormno pogoršan počev od zadnjeg kvartala 2021. godine, tako da je poztivan finansijski rezultat ostvaren u periodu od januara do septembra 2021. godine od 8,5 milijardi dinara, na kraju septembra 2022. godine postao negativan u visini od 79,5 milijardi dinara“, navodi se u Izveštaju o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja JP EPS.

Nedostajuće količine električne energije EPS je, ističe se, u posmatranom peiodu najvećim delom nadosmestio direktnim uvozom i kupovinom po rekordno visokim berzanskim cenama.

Troškovi nabavke električne energije u prvih devet meseci ove godine iznosili su 17,6 milijardi dinara, stoji u ovom izveštaju.

Ukupna kreditna zaduženost EPS je 120,9 milijardi dinara.

U poslednjem kvartalu 2021. godine došlo je do značajnog pogoršanja poslovanja JP EPS, navodi se u izveštaju, a kao osnovni razlozi se navode: smanjena proizvodnja električne energije, nabavka električne energije na tržištu, cene za komercijalno snabdevanje, isporuka električne energije za gubitke Elektrodistribucije Srbije i EMS, troškovi tečnih goriva i gasa, ali i – taksa za javni medijski servis.

Jedna od stavki na računu za struju je i taksa za javni medijski servis.

U izveštaju se ukazuje da ova taksa, počev od januara 2021. godine, iznosi 299 dinara i da EPS nadomešta javnom servisu nenaplaćeni iznos.

“S obzirom da EPS nije u mogućnosti da naplati od kupaca celokupni iznos takse, taj gubitak EPS nadoknađuje iz sopstvenih sredstava. Zaključno sa avgustom 2022. JP EPS je preneo RTS i RTV ukupan iznos fakturisane takse od 59 milijardi dinara. Procenat naplate zaključno sa 10. oktobrom 2022. je 91,76 odsto, pa je kumulativni gubitak EPS zajedno sa obračunom za avgust 2022. i naplatom do 10. oktobra ove godine 4,9 milijardi dinara”, navodi EPS u izveštaju dodajući da se gubitak kontinuirano uvećava svakog meseca.

Ostvarena proizvodnja struje za devet meseci iznosila je 22.525 gigavat časova i, kako se ističe u izveštaju – na nivou je planirane proizvodnje od 22.518 gigavat časova, dok je u odnosu na proizvedenu količinu u istom periodu prošle godine ova proizvodnja manja za 12 odsto. Razlog je, kako se navodi – velika i dugotrajna suša na slivu Dunava i Drine, kao i manje količine raspoloživog uglja iz RB Kolubara.

U ukupnoj strukturi proizvodnje učešće termoelektrana na ugalj je 68,8 odsto, hidroelektrana 29,8 odsto, Panonske TE-TO ostvarile su 1,4 ukupne proizvodnje i obnovljivi izvori učestvovali su sa 0,1 odsto.

Potrošačima je ukupno isporučeno 26.643 gigavat sati električne energije, od kojih je 22.525 iz sopstvene proizvodnje, a ostatak od 4.118 je, kako se ističe – nabavljen eksterno. Od toga je 1.179 kupljeno od povlašćenih proizvođača struje, 2.017 gigavat sati od licenciranih trgovaca, dok je sa berze, od Republike Srpske, preko EPS Trgovanja nabavljeno 922 gigavat sati.

Nenaplaćena dospela potraživanja po osnovu prodaje električne energije na dan 10. oktobar 2022. iznose 60,8 milijardi dinara.

Kako se navodi u izveštaju, od navedenog iznosa 50,74 odsto potraživanja je od krajnjih kupaca na garantovanom snabdevanju (domaćinstva i mali kupci), dok je 49,26 odsto potraživanja od kupaca na otvorenom tržištu, odnosno od kupaca na komercijalnom i rezervnom snabdevanju.