Smenjen gradonačelnik Frankfurta zbog slučaja korupcije

Smenjen gradonačelnik Frankfurta zbog slučaja korupcije

Glasači u glavnom finansijskom centru Nemačke, Frankfurtu, smenili su gradonačelnika grada kome se sudi u slučaju korupcije.

Vlasti su saopštile da je 95,1 odsto onih koji su izašli u nedelju glasalo za opoziv Petera Feldmana, člana socijaldemokrata levog centra nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je bio gradonačelnik 10 godina.

Tužioci u Frankfurtu su u martu optužili Feldmana za korišćenje neprikladne prednosti. Oni su tvrdili da je njegov partner zaradio neopravdano visoku platu kao šef obdaništa za decu koju vodi organizacija koja je pomogla u prikupljanju sredstava tokom njegove predizborne kampanje 2018, i da je planirao da „saosećajno razmotri“ interese organizacije zauzvrat.

Feldman, 64, negirao je bilo kakvu nepravdu. Suđenje mu je počelo prošlog meseca.

Takođe nije učinio sebi uslugu nakon što je lokalni vrhunski fudbalski klub Ajntraht iz Frankfurta osvojio Ligu Evrope u maju, uključujući i scenu u kojoj je uzeo trofej od kapitena i trenera tima na zvaničnom prijemu. Ajntraht je rekao da Feldman, koji se izvinio zbog tog incidenta, više nije dobrodošao na svoj stadion.

Feldman je ignorisao široko rasprostranjene pozive da podnese ostavku poslednjih meseci, uključujući i iz svoje stranke. Rekao je da će se povući u januaru; gradsko veće je ubrzo potom izglasalo njegovu smenu. Feldman je ignorisao rok za prihvatanje te odluke, čime je postavljen referendum u nedelju.

Feldmanov period na funkciji zvanično se završava u petak. Njegova zamenica, Narges Eskandari-Gruenberg iz stranke Zelenih, obavljaće svoje dužnosti do održavanja novih izbora. To treba da se desi u roku od četiri meseca.