Bundestag je pokrenuo inspekciju isporuke municije nakon kašnjenja u transferu u Ukrajinu

Bundestag je pokrenuo inspekciju isporuke municije nakon kašnjenja u transferu u Ukrajinu

Berlin će preispitati lance snabdevanja municijom nakon što je Švajcarska odbila da dozvoli Nemačkoj da prebaci protivavionske artiljerijske granate Gepard Ukrajini.

Ovo je izjavila šefica odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman, piše „Evropska istina” pozivajući se na DV.

„Sa stanovišta bezbednosne politike, svet se promenio od 24. februara i Nemačka treba odmah da proveri, prilikom naručivanja granata, koje rute se koriste za njihovo snabdevanje i, ako je potrebno, promeni te rute“, rekao je Štrak-Cimerman. .

Istovremeno, ona je napomenula da Nemačka u narednim godinama treba da nabavi municiju u vrednosti od 20 milijardi evra ili više.

Švajcarska je 3. novembra ponovo odbila zahtev Nemačke za ponovni izvoz municije za Gepardove instalacije u Ukrajinu, pravdajući takav potez politikom neutralnosti, koja zabranjuje izvoz oružja u zemlje koje vode oružane sukobe.

„Naravno, mi, kao sused koji ima prijateljske odnose (sa Švajcarskom – prim. aut.), treba da prihvatimo kao činjenicu da Švajcarska zbog svog neutralnog statusa ne želi da daje svoju municiju za upotrebu u regionima gde postoji rat“, rekao je Strak-Cimerman.

Istovremeno je napomenula da je municija za Gepard potrebna „pre svega za odbijanje vazdušnih napada na brodove natovarene pšenicom u ukrajinskim lukama“.

„Ako se to ne uradi, 190 miliona ljudi širom sveta će zbog toga stradati od gladi“, naglasio je poslanik.