Redakciji Danasa stigle pretnje: Završićete kao novinari Šarlija Ebdoa

Redakciji Danasa stigle pretnje: Završićete kao novinari Šarlija Ebdoa

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese [email protected] u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista. MUP Srbije je saopštio da je primilo prijavu redakcije i da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza tih pretnji.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“, objavio je Danas na svom sajtu.

A povod za pretnju je, kako navode, izveštavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

„Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom ‘objektivnog i nepristrasnog informisanja’, jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate ‘genocidnim narodom’, a samu Republiku Srpsku ‘genocidnom tvorevinom’. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog ‘Europrajda’ nazivali ‘pravoslavnim talibanima’“, stoji u mejlu.

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – „od kojih su u vređanju svega srpskog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena“.

Redakcija Danasa je preteći mejl koji je poslat sa adrese [email protected] , u nedelju posle podne prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

„Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada“, rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

MUP Srbije je saopštio da je primilo prijavu redakcije i da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza tih pretnji.