Mađarska planira da promeni zakon o centralnoj banci kako bi ublažila opterećenje budžeta

Mađarska planira da promeni zakon o centralnoj banci kako bi ublažila opterećenje budžeta

Mađarska će vlada imati pet godina umesto sadašnjih osam dana da nadoknadi Narodnoj banci Mađarske (NBH) u slučaju da banka ostvari gubitak u poslovanju, navodi se u predlogu zakona koji je objavilo Ministarstvo Finansije kasno u petak.

Budžetski deficit Mađarske je ove godine narastao nakon velike potrošnje uoči aprilskih izbora, kao i zbog porasta cena energenata i dodatnih kupovina gasa iz Rusije koji su doprineli rashodima.

Predložena izmjena zakona kojim se reguliše rad NBH omogućila bi Vladi da raspodijeli plaćanja banci na pet jednakih iznosa u periodu od pet godina, čime bi se neposredno opteretio državni budžet.

NBH je samo u prvoj polovini 2022. ostvarila gubitak od 200,9 milijardi forinti (497,44 miliona dolara), pošto su njeni troškovi kamatnih stopa porasli i bilans stanja se proširio.

Cilj predloženih izmena je da se „osiguraju adekvatan kapital centralne banke uz istovremeno smanjenje rizika po budžet“, navodi Ministarstvo finansija u zakonu.

Ako Narodna banka Mađarske ostvari profit, onda će 50 odsto toga isplatiti vladi kao dividendu, dodaje se u saopštenju.

Centralna banka nije odmah odgovorila na pitanja Rojtersa o predloženim izmenama.

Ministarstvo finansija saopštilo je prošlog meseca da je vlada premijera Viktora Orbana podigla ciljni deficit za 2022. godinu na 6,1 odsto ekonomske proizvodnje sa 4,9 odsto.

Kako bi obuzdala deficit, vlada je u maju najavila velike vanredne poreze bankama i određenim velikim kompanijama. Takođe je ukinula ograničenja cena energije za domaćinstva sa većom potrošnjom od avgusta.