Hersonski zvaničnici: Ukrajina bombardovala branu američkim projektilima

Hersonski zvaničnici: Ukrajina bombardovala branu američkim projektilima

Ukrajinska vojska ispalila je u nedelju rakete HIMARS američke proizvodnje na branu hidroelektrane Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, oštetivši jedan od otvora za vodu, saopštile su službe za vanredne situacije RIA Novosti.

Šest projektila gađalo je strukturu oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu. Pet ih je presrela ruska protivvazdušna odbrana, ali je jedan uspeo da se probije, rekao je predstavnik.

„Oružane snage Ukrajine ne odustaju od pokušaja da unište branu hidroelektrane Kahovskaja i stvore okolnosti za humanitarnu katastrofu“, navodi se u saopštenju.

Lokalne vlasti su kasnije pojasnile da projektil nije prouzrokovao kritičnu štetu.

Moskva je poslednjih nedelja krivila Kijev za pokušaje brojnih napada na branu hidroelektrane Kahovskaja, koja se nalazi na reci Dnjepar, uzvodno od grada Hersona.

Ruske vlasti su prošlog meseca počele da premeštaju civile iz grada i oblasti na desnoj obali Dnjepra. Privremeni guverner Hersona Vladimir Saldo objasnio je da postoji „neposredna opasnost od poplava na teritorijama zbog planiranog uništavanja brane hidroelektrane Kahovskaja“ od strane ukrajinskih snaga.

U četvrtak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da „oni koji žive u Hersonu moraju biti evakuisani iz najopasnije zone dejstva. Civilno stanovništvo ne sme da trpi granatiranje, bilo kakvu ofanzivu i protivofanzivu i druge aktivnosti vezane za vojne operacije.

Međutim, Ukrajina je tvrdila da je Rusija planirala da digne u vazduh samu branu u operaciji lažne zastave koja je imala za cilj da se Kijev pripremi za poplavu. Moskva je više puta demantovala te tvrdnje.

Hersonska oblast je zvanično proglašena delom Rusije početkom oktobra, zajedno sa Zaporoškom oblasti i Narodnim republikama Donjeck i Lugansk, nakon što su ljudi na tim teritorijama velikom većinom podržali taj potez na referendumima.

Poslednjih nedelja ukrajinska vojska je više puta pokušavala da napreduje na Herson, ali su svi ti napadi odbijeni.

U nedelju, Kiril Stremousov, zamenik šefa regionalne administracije, rekao je da Kijev „raspoređuje sve više i više oklopnih vozila i tenkova“ u blizini Hersona u okviru onoga što bi moglo biti priprema za još jednu ofanzivu.