Ministartsvo unutrašnjih poslova: Rusija organizuje proteste u Moldaviji

Ministartsvo unutrašnjih poslova: Rusija organizuje proteste u Moldaviji

„To su odbegli kriminalci koji pokušavaju da pobegnu od pravde. Naravno, deluju zajedno sa određenim strankama. Iza njih stoji i Moskva, kao što vidimo“, rekao je Revenco odgovarajući na pitanje ko bi mogao da stane iza antivladine. protesti u zemlji.

Ministar je rekao da protesti u Moldaviji imaju za cilj da destabilizuju situaciju u zemlji.

„Oklada je na destabilizaciju Moldavije, čineći zemlju, društvo i vladu ranjivim kroz propagandu, lažne vesti, blokiranje poslovanja, diskreditaciju vlasti i lidera, uključujući agencije za sprovođenje zakona. Sve je u cilju da se zemlja oslabi i iskoristi kao pregovarački element u evropskom prostoru“, rekla je ona.

Prema rečima šefa Ministarstva unutrašnjih poslova, moldavske vlasti rade zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi intervenisale ako je potrebno.

„Svaka subverzivna akcija, svaka subverzivna aktivnost protiv države biće procesuirana u skladu sa tim“, dodala je ona.

Kako je objavljeno, partija Šor je poslednjih meseci održala više protestnih akcija u Moldaviji. Snage zahtevaju ostavku predsednika, raspuštanje parlamenta i održavanje vanrednih izbora. Nedavno se protestima pridružila i stranka Mi gradimo Evropu kod kuće (PSSE), koju predvodi George Cavcaliuc, koji je na poternici u zemlji.

Predsednica Maia Sandu je, komentarišući mitinge u Kišinjevu, rekla da organizatori slede cilj destabilizacije zemlje.

Sandu je pozdravio potez Sjedinjenih Država da uvedu sankcije nekolicini državljana Moldavije i Rusije zbog sistemske korupcije i njihovih pokušaja da se mešaju u izbore u Moldaviji.