SAD će leteti nadzvučnim bombarderom u demonstraciji sile protiv Koreje

SAD će leteti nadzvučnim bombarderom u demonstraciji sile protiv Koreje

SEUL, Južna Koreja – Sjedinjene Države će leteti supersoničnim bombarderom iznad saveznice Južne Koreje u okviru masivne kombinovane vazdušne vežbe u kojoj će učestvovati stotine ratnih aviona, u demonstraciji sile koja ima za cilj da zastraši Severnu Koreju zbog njenog baraža testova balističkih raketa ove nedelje koja je eskalirala tenzije u regionu, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da će najmanje jedan bombarder B-1B učestvovati poslednjeg dana zajedničke vežbe vazdušnih snaga SAD i Južne Koreje koja se završava u subotu. Južnokorejski i američki vojni zvaničnici nisu odmah dali više detalja.

Vežba „Oluja budna“, u kojoj je učestvovalo oko 240 ratnih aviona, uključujući napredne borbene avione F-35 iz obe zemlje, izazvala je ljutu reakciju Severne Koreje. Sever je ove nedelje lansirao desetine projektila u more, uključujući interkontinentalnu balističku raketu koja je izazvala upozorenja o evakuaciji u severnom Japanu, i letela sopstvenim ratnim avionima unutar svoje teritorije.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje uveče je opisalo te vojne akcije kao odgovarajući odgovor na Oluju Vigilant, koju je nazvalo prikazom američke „histerije vojne konfrontacije“. Saopšteno je da će Severna Koreja odgovoriti „najoštrijom kontraakcijom“ na sve pokušaje „neprijateljskih snaga“ da naruše njen suverenitet ili bezbednosne interese.

Preleti B-1B bili su poznata demonstracija sile tokom prethodnih perioda tenzija sa Severnom Korejom. Avioni su se poslednji put pojavili u regionu 2017. godine, tokom još jedne provokativne akcije u severnokorejskim demonstracijama naoružanja. Ali preleti su zaustavljeni poslednjih godina pošto su Sjedinjene Države i Južna Koreja zaustavile svoje velike vežbe kako bi podržale diplomatske napore Trampove administracije sa Severnom Korejom i zbog COVID-19.

Saveznici su nastavili svoju opsežnu obuku ove godine, pošto je Severna Koreja povećala svoje testiranje oružja rekordnim tempom, iskorišćavajući podele u Savetu bezbednosti UN produbljene zbog ruskog rata protiv Ukrajine kao prozor za ubrzanje razvoja naoružanja.

Severna Koreja mrzi takve prikaze američke vojne moći iz blizine. Sever je nastavio da opisuje B-1B kao „nuklearni strateški bombarder” iako je avion prebačen na konvencionalno naoružanje sredinom 1990-ih.

Prvobitno je bilo planirano da se „Oluja opreza“ završi u petak, ali su saveznici odlučili da obuku produže do subote kao odgovor na niz severnokorejskih balističkih lansiranja u četvrtak, uključujući ICBM koji je pokrenuo upozorenje o evakuaciji i zaustavio vozove u severnom Japanu.

Lansiranja u četvrtak usledila su nakon što je Sever ispalio više od 20 projektila u sredu, najviše što je lansirao u jednom danu. Ta lansiranja su usledila nakon što je severnokorejski visoki vojni zvaničnik Pak Džong Čon objavio prikrivenu pretnju nuklearnim sukobom sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom zbog njihovih zajedničkih vežbi, za koje Sever kaže da su probe za potencijalnu invaziju.

Južna Koreja je takođe u petak udesila oko 80 vojnih aviona nakon što je pratila oko 180 letova severnokorejskih ratnih aviona unutar severnokorejske teritorije. Južnokorejski združeni štabovi rekli su da su severnokorejski ratni avioni otkriveni u različitim oblastima u unutrašnjosti i duž istočne i zapadne obale zemlje, ali se nisu posebno približili granici Koreje. Južnokorejska vojska je uočila oko 180 tragova letova od 13 do 17 časova, ali nije odmah bilo jasno koliko je severnokorejskih aviona bilo uključeno i da li su neki možda leteli više puta.

U saopštenju od petka pripisanom neidentifikovanom portparolu, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je saopštilo da su Sjedinjene Države i Južna Koreja svojim vojnim vežbama stvorile ozbiljno „nestabilnu atmosferu“ u regionu. Optužila je Sjedinjene Države da su mobilisale svoje saveznike u kampanji koristeći sankcije i vojne pretnje kako bi izvršile pritisak na Severnu Koreju da se jednostrano razoruža.

„Ostalu provokaciju će obavezno pratiti kontinuirana kontraakcija“, navodi se u saopštenju.

Severna Koreja je ove godine lansirala desetine balističkih projektila, uključujući više ICBM i raketu srednjeg dometa koja je letela iznad Japana. Južnokorejski zvaničnici kažu da postoje naznake da bi Severna Koreja u narednim nedeljama mogla da detonira svoj prvi nuklearni uređaj za testiranje od 2017. Stručnjaci kažu da Severna Koreja pokušava da primora Sjedinjene Države da je prihvate kao nuklearnu silu i nastoji da pregovara o ekonomskim i bezbednosnim ustupcima od položaj snage.