Otpuštanja na Tviteru počinju nedelju dana nakon preuzimanja Elona Maska

Otpuštanja na Tviteru počinju nedelju dana nakon preuzimanja Elona Maska

Zaposleni su se u petak pripremili za široka otpuštanja na Tviteru, dok novi vlasnik Elon Musk revidira društvenu platformu.

U pismu zaposlenima koje je dobilo više medija, kompanija je rekla da će zaposleni saznati do 9:00 po pacifičkom standardnom vremenu da li su otpušteni. U mejlu nije navedeno koliko će ljudi ostati bez posla.

Neki zaposleni su rano u petak objavili na Tviteru da su već izgubili pristup svojim radnim nalozima. Oni i drugi su tvitovali poruke podrške koristeći hashtag #OneTeam. U e-poruci osoblju se navodi da su smanjenja broja radnih mesta „neophodna da bi se obezbedio napredak kompanije“.

Otprilike 7.500 zaposlenih na Tviteru očekivalo je otpuštanje otkako je Musk preuzeo kormilo kompanije. Izvršni direktor Tesle milijarder već je otpustio najviše rukovodioce, uključujući izvršnog direktora Paraga Agravala, prvog dana kada je bio vlasnik Tvitera.

Takođe je uklonio upravni odbor kompanije i postavio se kao jedini član odbora. U četvrtak uveče, mnogi zaposleni na Tviteru izašli su na Tviter kako bi izrazili podršku jedni drugima – često jednostavno tvitujući emodžije plavog srca kako bi označili logotip plave ptice na Tviteru – i pozdravili emodžije u odgovorima jedni drugima.

Od četvrtka, Musk i Tviter nisu javno obavestili o predstojećim otpuštanjima. To je čak iako statut o obaveštavanju o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika zahteva od poslodavaca sa najmanje 100 radnika da otkriju otpuštanja koja uključuju 500 ili više zaposlenih, bez obzira da li je kompanija u javnom vlasništvu ili je u privatnom vlasništvu.

Barri C. Vhite, portparol kalifornijskog Odeljenja za razvoj zapošljavanja, rekao je u četvrtak da agencija nije primila takva obaveštenja od Tvitera.

Grupna tužba podneta je u četvrtak na saveznom sudu u San Francisku u ime jednog zaposlenog koji je otpušten i tri druga kojima su isključeni radni računi. Navodi se da Tviter namerava da otpusti još zaposlenih i da je prekršio zakon time što nije dostavio traženo obaveštenje.

Otpuštanja dolaze u teškom trenutku za kompanije društvenih medija, jer se oglašivači smanjuju, a novopridošli – uglavnom TikTok – prete starijoj klasi platformi društvenih medija poput Tvitera i Fejsbuka.

Meta Platforms Inc., Facebook-ova matična kompanija, nedavno je objavila svoj drugi kvartalni pad prihoda u istoriji i njene akcije se trguju na najnižim nivoima od 2015. Meta-ini razočaravajući rezultati usledili su nakon slabih izveštaja o zaradi od Google matične kompanije Alphabet, pa čak i Microsofta.