Netanjahu započeo pregovore o novoj vladi, posle ubedljive pobede na izborima

Netanjahu započeo pregovore o novoj vladi, posle ubedljive pobede na izborima

Bivši premijer Benjamin Netanjahu, poznat kao takozvani jastreb veteran na izraelskoj političkoj sceni, pokrenuo je pregovore sa svojim ultraortodoksnim i ulradesničarskim saveznicima o formiranju nove vlade koja bi mogla biti najdesnija u istoriji Izraela, što je izazvalo zabrinutost i u toj zemlji i u inostranstvu.

Netanjahuova konzervativna partija Likud osvojila je 32 od ukupno 120 mesta u izraelskom parlamentu (Knesetu) sudeći po sinoć objavljenim konačnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih u utorak.

Zajedno sa 18 poslanika dve partije ultraortodoksnih Jevreja i još 14 iz rastućeg ultradesnog saveza zvanog Verski cionizam Netanjuhuov desničarski blok će imati 64 poslanička mandata.

Centristički blok odlazećeg predsednika prelazne vlade Jaira Lapida osvojio je 51 mandat, što znači da je Netanjahuova pobeda ubedljiva i da se okončava period političkog zastoja zbog koga su Izraelci pet puta glasali za tri i po godine.

Pročitajte još Netanjahu dobio izbore u Izraelu, premijer Lapid priznao poraz Svet 19:25 9 Svet 19:25 9

Takođe će po svoj prilici značiti da će lideri Verskog cionizma, koji je udvostručio broj poslanika, imati istaknute uloge u novoj vladi.

Tiražni izraelski list „Jediot ahronot“ objavio je slike Netanjahua i Itamara Ben-Gvira, ekstremnog desničara, uz potpis „Kuda oni idu?“, a kolumnistkinja Sima Kadmon je ocenila da će „to biti vlada bez presedana“.

„Najvažniji portfelji će biti u rukama fanatika … Svi znaju da čak i ako bude ostvaren samo deo onog što je nova vlada obećala da će uraditi, to biti drugačija zemlja sa drugačijim sistemom vlade“, napisala je ona.

Ben-Gvir, poznat po antirapskoj retorici i zapaljivim pozivima na na aneksiju okupirane Zapadne obale, je rekao da bi želeo da bude ministar javne bezbednosti u novoj vladi zadužen za policiju.

On je nedavno više puta pozivao bezbednosne snage da se palestinskim neredima suprotstave većom silom.

„Vreme je da budemo gospodari u svojoj zemlji“, rekao je Ben-Gvir tokom izborne noći.

Čim je osigurao povratak na vlast posle 14 meseci u opoziciji Netanjahu (73) je dao instrukcije Jarivu Levinu, bliskom saradniku, da započne pregovore o portfeljima sa Verskim cionizmom.

Becalel Smotrič, jedan od vodja tog saveza, je rekao da želi da bude ministar odbrane.

Arije Deri,vodja partije Šas ultraortodoksnih Jevreja, koja ima 11 poslanika, takođe očekuje da ima veliku ulogu u vladi i da bude ministar unutrašnjih poslova ili finansija, a služio je zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Netanjahu je bio svestan da bi desničari na ključnim pozicijama mogli da nanesu štetu odnosima s inostranstvom, izjavio je Šlomo Fišer iz Instituta za politiku Jevrejskog naroda u Jerusalimu.

Fišer je za Frans pres rekao, koristeći Netanjahuov nadimak, da „Bibi ne želi da Ben-Gvir i Deri vode igru“, te da je veoma oprezan i ne želi da izgubi medjunarodni legitimitet, pa će možda pokušati da proširi kolaliciju da minimizira njihov uticaj.

Vesti o Netanjahuovom povratku pozdravili su desničarski i nacionalistički lider, uključujući premijerku Italije Đorđu Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji su mu odmah čestitali.

Ostali tradicionalni sveznici Izraela su bili oprezniji.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da se Vašington nada da će zvaničnici izraelske vlade nastaviti da dele vrednosti otvorenog, demokratskog društva uključujući toleranciju i poštovanje svih u civilnom društvu, a pogotovo manjina.

Velika Britanija je pozvala da se sve strane uzdrže o zapaljive retorike i pokažu toleranciju i poštovanje za manjiske grupe.