Rast radnih mesta u SAD u oktobru najmanji u dve godine

Rast radnih mesta u SAD u oktobru najmanji u dve godine

VAŠINGTON – Američki poslodavci su verovatno zaposlili najmanje radnika u skoro dve godine u oktobru i povećali plate umerenim tempom, što ukazuje na izvesno labavljenje uslova na tržištu rada, što bi omogućilo Federalnim rezervama da se pomere ka manjim porastima kamatnih stopa počev od decembra, preneo je Rojters.

Očekuje se da će izveštaj o zapošljavanju koji je Ministarstvo rada pažljivo pratio u petak pokazati da će nezaposlenost porasti na 3,6% sa 3,5% u septembru. Fed je u sredu doneo još jedno povećanje kamatne stope za 75 baznih poena i saopštio da će njegova borba protiv inflacije zahtevati dalji rast troškova zaduživanja.

Ali centralna banka je signalizirala da se možda približava prelomnoj tački onoga što je postalo najbrže pooštravanje monetarne politike u poslednjih 40 godina.

„Tržište rada je u suštini OK, ali izgleda da usporava“, rekao je Gaj Berger, glavni ekonomista na LinkedIn-u.

u San Francisku. „Fed će pokušati da uvuče iglu tamo gde usporava tržište rada dovoljno da izvrši pritisak na plate i inflaciju, a da ne izazove recesiju.“

Platni spiskovi koji se ne bave poljoprivredom verovatno su porasli za 200.000 radnih mesta prošlog meseca nakon što su u septembru porasli za 263.000, prema Rojtersovom istraživanju ekonomista. To bi bio najmanji dobitak od decembra 2020. godine, kada su platni spiskovi opali pod naletom infekcija COVID-19. Procene su se kretale od 120.000 do 300.000.

Dobici u zapošljavanju su verovatno bili skoro ravnomerno raspoređeni među industrijskim sektorima, u skladu sa nedavnim obrascima, pri čemu je prednjačila industrija slobodnog vremena i ugostiteljstvo. Zaposlenost u slobodno vrijeme i ugostiteljstvo ostaje ispod nivoa prije pandemije za najmanje milion radnih mjesta. Industrije osetljive na kamatne stope, poput finansijskih aktivnosti, kao i transporta i skladištenja, verovatno su izgubile poslove kao i u septembru. Vidi se da platni spiskovi vlade dalje opadaju.

Očekuje se da će uragan Ian naneti mali trag na platnim spiskovima. Oluja je zahvatila Floridu krajem septembra i povećala zahteve za nezaposlene sredinom oktobra, kada je vlada anketirala preduzeća za prošlomesečni izveštaj o zapošljavanju.

„Uragan Ijan bi trebalo da ima bar malo uticaja na platne spiskove koji nisu u poljoprivredi“, rekao je Lu Krendal, glavni ekonomista u Vrightson ICAP-u u Džersi Sitiju. „Malo smo snizili našu prognozu kako bismo pokazali povećanje od 150.000 (sa 200.000) pod pretpostavkom da su barem neki radnici bili po strani u područjima koja su najteže pogođena uraganom.

Rast radnih mesta je ostao solidan iako je domaća tražnja omekšala usled viših troškova zaduživanja zbog kompanija koje zamenjuju radnike koji bi otišli. Ali sa porastom rizika od recesije, ova praksa bi uskoro mogla da prestane. Istraživanje Instituta za upravljanje snabdevanjem u četvrtak pokazalo je da se neke kompanije iz uslužne industrije „obustavljaju da popune otvorene pozicije“ zbog neizvesnih ekonomskih uslova.

Ipak, tržište rada ostaje zategnuto, sa 1,9 radnih mesta po nezaposlenom na kraju septembra.

Predviđa se da će se prosečna zarada po satu povećati za 0,3%, što odgovara dobitku u septembru. Ali postoji rizik od iznenađenja naopako zbog uragana Ian, kao i kalendarske hirovite. Prema Crandall-u iz Vrightson ICAP-a, oluje i drugi događaji koji drže ljude podalje od posla tokom sedmice ankete o platnim spiskovima mogu veštački povećati prijavljeni nivo zarade po satu.

Vlada anketira preduzeća i domaćinstva tokom sedmice koja uključuje 12. dan u mesecu.

„Nedelja ankete o platnim spiskovima uključivala je 15. u mesecu, što ima tendenciju da pristrasnost promene meseca/meseca veća, pošto je veća verovatnoća da su povećanja plata obezbeđena od strane onih radnika koji su plaćeni sredinom meseca i na kraju meseca, a ne svake dve nedelje zarobljen“, rekao je Kevin Cummins, glavni američki ekonomista u NatVest Markets u Stamfordu, Konektikat.

Ako se uklone bilo kakva izobličenja zbog vremenskih prilika i kalendarskih hira, rast plata se hladi. Predviđa se da će prosečna zarada po satu u oktobru porasti za 4,7% na godišnjem nivou nakon rasta od 5,0% u septembru. Ostale mere zarada su takođe proključale, što dobro ukazuje na inflaciju.

„Verujemo da smo videli vrhunac rasta plata“, rekla je Mišel Grin, glavni ekonomista u Prevedereu u Kolumbusu u Ohaju. „Iako ćemo nastaviti da vidimo rast prosečne zarade po satu svih zaposlenih u privatnom sektoru iz godine u godinu, brzina tog rasta zaista počinje da usporava.