SAD: Broj umrlih od alkohola raste

SAD: Broj umrlih od alkohola raste

NjUJORK – Stopa smrtnih slučajeva koja se direktno može pripisati alkoholu porasla je za skoro 30 odsto u SAD tokom prve godine pandemije COVID-19, prema novim vladinim podacima, piše AP.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su saopštili da je ukupan broj takvih smrtnih slučajeva porastao 2020. i 2021. Dva izveštaja CDC-a ove nedelje dala su dodatne detalje o tome koje grupe imaju najveću stopu smrtnosti i koje države imaju najveći broj.

„Alkohol se često zanemaruje“ kao problem javnog zdravlja, rekla je Marissa Esser, koja vodi CDC-ov program za alkohol. „Ali to je vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti.“

Izveštaj objavljen u petak fokusirao se na više od deset vrsta „alkoholom izazvanih“ smrti za koje se u potpunosti okrivljuje pijenje. Primeri uključuju otkazivanje jetre ili pankreasa izazvano alkoholom, trovanje alkoholom, povlačenje i neke druge bolesti. Prošle godine je bilo više od 52.000 takvih smrtnih slučajeva, u odnosu na 39.000 u 2019.

Stopa takvih smrtnih slučajeva se povećavala u dve decenije pre pandemije, za 7% ili manje svake godine.

U 2020. oni su porasli za 26%, na oko 13 smrtnih slučajeva na 100.000 Amerikanaca. To je najveća stopa zabeležena u najmanje 40 godina, rekla je vodeći autor studije Merianne Spencer.

Takvi smrtni slučajevi su 2 1/2 puta češći kod muškaraca nego kod žena, ali su porasli za oba u 2020, pokazalo je istraživanje. Stopa je i dalje bila najveća za ljude starosti od 55 do 64 godine, ali je dramatično porasla za neke druge grupe, uključujući skok od 42% među ženama starosti od 35 do 44 godine.

Drugi izveštaj, objavljen ranije ove nedelje u JAMA Netvork Open, bavio se širim spektrom smrtnih slučajeva koji bi mogli biti povezani sa alkoholom, kao što su nesreće motornih vozila, samoubistva, padovi i rak.

Više od 140.000 te šire kategorije smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom dogodi se godišnje, na osnovu podataka od 2015. do 2019. godine, rekli su istraživači. Istraživači CDC-a kažu da je oko 82.000 tih smrtnih slučajeva uzrokovano prekomernim konzumiranjem alkohola tokom dužeg vremenskog perioda, a 58.000 zbog uzroka koji su povezani sa akutnom intoksikacijom.

Studija je otkrila da je čak 1 od 8 smrtnih slučajeva među odraslim osobama u SAD starosti od 20 do 64 godine bio smrtni slučaj uzrokovan alkoholom. Novi Meksiko je država sa najvećim procentom smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom, 22%. Misisipi je imao najniži, 9%

Prekomerno pijenje je povezano sa hroničnim opasnostima kao što su rak jetre, visok krvni pritisak, moždani udar i bolesti srca. Konzumiranje od strane trudnica može dovesti do pobačaja, mrtvorođenih ili urođenih mana. A zdravstveni zvaničnici kažu da je alkohol faktor u čak jednoj trećini ozbiljnih padova među starijima.

To je takođe rizik za druge zbog vožnje u pijanom stanju ili nasilja izazvanog alkoholom. Istraživanja pokazuju da se više od polovine alkohola koji se prodaje u SAD konzumira tokom epizoda pijanstva.

Čak i pre pandemije, potrošnja alkohola u SAD je bila u trendu, a Amerikanci su pili više nego kada je prohibicija doneta. Ali smrtni slučajevi su se možda povećali otkako je pandemija COVID-19 počela iz nekoliko razloga, uključujući ljude sa bolestima povezanim sa alkoholom možda su imali više problema da dobiju medicinsku negu, rekao je Esser.

Ona je dodala da istraživanje ukazuje na potrebu da se sagledaju koraci za smanjenje potrošnje alkohola, uključujući povećanje poreza na alkohol i donošenje mera koje ograničavaju gde ljudi mogu da kupe pivo, vino i alkohol.