Stoltenberg: Švedska i Finska ispunile uslove za ulazak u NATO, vreme je da ih prime u Alijansu

Stoltenberg: Švedska i Finska ispunile uslove za ulazak u NATO, vreme je da ih prime u Alijansu

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg rekao je da su Švedska i Finska ispunile sve uslove za ulazak u NATO i pozvao Tursku da ratifikuje relevantni protokol.

Kako prenosi „Evropska istina“, Stoltenberg je to rekao u četvrtak posle pregovora sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

„Jasno je da su Finska i Švedska ispunile uslove memoranduma i obavezale se na dugoročno partnerstvo sa Turskom“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je podsetio da su Stokholm i Helsinki „značajno pojačali“ saradnju sa Ankarom u oblasti borbe protiv terorizma, za šta je formiran novi stalni mehanizam koordinacije. Osim toga, Švedska planira da donese zakon o zabrani učešća u terorističkim organizacijama, posebno Radničkoj partiji Kurdistana, kao i da ojača odgovornost za finansiranje terorizma.

„Finska i Švedska su ispunile svoje sporazume sa Turskom. Postale su pouzdani partneri u našoj zajedničkoj borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama. I jasno su rešeni da dugoročno rade sa Turskom na rešavanju njenih bezbednosnih problema“, smatra Stoltenberg. .

„Vreme je da dočekamo Finsku i Švedsku kao punopravne članice NATO. Njihov ulazak učiniće našu Alijansu jačom, a naš narod zaštićenijim“, naglasio je on.

Blumberg je ranije izvestio, pozivajući se na izvore, da je malo verovatno da će Turska potpisati kandidaturu Švedske za ulazak u NATO do kraja godine, a male su šanse da se to dogodi pre izbora sledeće godine.

Sagovornici publikacije napominju da Švedska nije učinila dovoljno da ispuni zahtjeve Turske, a dnevni red turskog parlamenta je pun do kraja godine. Istovremeno, Turska je zadovoljna saradnjom Finske, koja je takođe podnela zahtev za ulazak u NATO, ali Ankara planira da glasa o obe aplikacije istovremeno.

Kao što znate, Turska i Mađarska su trenutno jedine zemlje koje još nisu ratifikovale članstvo Finske i Švedske u NATO. Iako se Mađarska sporo kreće u odnosu na druge zemlje, mogla bi da glasa o proširenju pre kraja godine.