Kurti sa Borelom i Lajčakom o situaciji na severu Kosova i nastavku dijaloga

Kurti sa Borelom i Lajčakom o situaciji na severu Kosova i nastavku dijaloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se, uoči Samita Berlinskog procesa u glavnom gradu Nemačke, sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepom Borelom i specijalni evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Borel je na svom Tviter nalogu objavio da je sa Kurtijem razgovarao o situaciji na severu Kosova, istovremeno poručivši da su postupci poput paljenja automobila neprihvatljivi.

„Dogovori u dijalogu se moraju poštovati. Pozivamo sve na suzdržanost. Takođe smo razgovarali o daljem putu normalizacije“, naveo je šef evropske diplomatije.

Kurti je istovremeno na svom Tviter nalogu objavio da je sa Borelom i Lajčakom razgovarao o okvirnom sporazumu usredsređenom na uzajamno priznanje i ostala pitanja.

„Pljačke i paljenja automobila na severu Kosova su zločin koji svi moraju osuditi“, dodao je kosovski premijer.

U Berlinu se održava Samit Berlinskog procesa , čiji je domaćin nemački kancelar Olaf Šolc, a Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Najavljeno je da će lideri Zapadnog Balkana potpisati tri regionalna sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.