G7 će razgovarati o podršci Ukrajini nakon napada na energetsku infrastrukturu

G7 će razgovarati o podršci Ukrajini nakon napada na energetsku infrastrukturu

Ministri spoljnih poslova iz grupe bogatih demokratija G7 razgovaraće o tome kako najbolje da koordiniraju dalju podršku Ukrajini kada se sastanu u četvrtak u Nemačkoj nakon nedavnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu koji su izazvali opsežne nestanke struje.

Očekuje se da će ruska invazija na Ukrajinu dominirati dvodnevnim sastankom američkog državnog sekretara Antonija Blinkena sa kolegama iz G7 u gradu Minsteru na zapadu Nemačke, iako će sve snažnija uloga Kine u svetu i protesti u Iranu takođe biti visoko na dnevni red.

„Ovaj ministarski sastanak G7 za nas dolazi u važnom trenutku“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, napominjući da je grupa „bila vitalni mehanizam za koordinaciju“ za pristup politici o najhitnijim pitanjima.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je u utorak tokom posete Kijevu da Evropska unija, zajedno sa partnerima, istražuje načine da poveća pomoć ukrajinskom energetskom sektoru.

Ukrajini su potrebna posebna oprema i alati da popravi štetu na njenoj energetskoj infrastrukturi, rekla je ona. Treba pozvati strane kompanije da daju prioritet transferu energetske opreme u Ukrajinu.

Sastanak G7, čiji je domaćin Nemačka, koja ima rotirajuće predsedništvo grupe, pružiće priliku najbogatijim demokratijama sveta da razgovaraju o nedavnim dešavanjima u Kini i bezbednosti u Indo Pacifiku nakon što je kineski predsednik Si Đinping konsolidovao svoju vlast u Komunističkoj partiji kongresu.

„Ministri spoljnih poslova će razgovarati o situaciji na Tajvanu… i o tome kako G7 može da ojača partnerstvo sa zemljama u regionu“, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministri G7 će se verovatno pozabaviti i nedavnim spornim odlukama nemačkog kancelara Olafa Šolca da dozvoli kineskoj brodarskoj kompaniji Cosco da investira u terminal u luci Hamburg i poseti Peking u petak.

Kritičari su optužili Šolca da nastavlja da daje prioritet nemačkim ekonomskim interesima nad širim bezbednosnim problemima, suočenim sa sve asertivnijom autoritarnom državom, kao što je, kako kažu, njegova prethodnica Angela Merkel uradila sa Rusijom.

Sjedinjene Države su „snažno sugerisale“ da Kina nema kontrolni interes u lučkom terminalu u Hamburgu, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Nemačka je na kraju odlučila da dozvoli Cosco-u samo 24,9% udela u terminalu, što je manje od prvobitne ponude za 35% udela.

Nemačka je takođe pozvala Ganu, Keniju i Afričku uniju da se pridruže sastanku G7 radi razgovora o klimatskim promenama, infrastrukturi, odbrani demokratije i rešavanju sukoba i humanitarnih kriza, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

„Radimo više zajedno na takozvanom globalnom jugu, uključujući Afriku“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta. „To će biti karakteristika ove diskusije.“