Cene novih lekova protiv raka u SAD porasle su za 53 odsto za pet godina

Cene novih lekova protiv raka u SAD porasle su za 53 odsto za pet godina

Godišnja cena nedavno lansiranog leka protiv raka u Sjedinjenim Državama iznosila je u proseku 283.000 dolara prošle godine, što je povećanje od 53 odsto u odnosu na 2017, prema novom izveštaju američke demokratske predstavnice Kejti Porter, profesorke prava o bankrotu potrošača. za reizbor u Kaliforniji.

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama, onkološki tretmani su skoro četiri puta skuplji od drugih terapija i uglavnom se plaćaju iz programa koje finansiraju poreski obveznici, poput vladinog plana Medicare za osobe starije od 65 godina, navodi se u izveštaju.

Rojters je u avgustu izvestio o rekordno visokim početnim cenama novih lekova u 2022. u odnosu na 2021. – oblasti koja je donela profit proizvođača lekova jer su ograničili rast cena postojećih lekova iz godine u godinu zbog pritiska zakonodavaca i javnosti.

Ova nova analiza je prvi pogled na stepen u kojem se proizvođači lekova za rak oslanjaju na visoke početne cene, oblast koja je izostavljena od ograničenja cena Medicare-a utvrđenih Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) koji je potpisao predsednik SAD Džo Bajden u avgustu.

IRA se fokusira na pregovore o ceni Medicare za starije lekove i ograničava povećanje cena. Takođe ograničava godišnje troškove lekova iz džepa za korisnike na 2.000 dolara, što znači da će Medicare plan biti odgovoran za troškove iznad tog iznosa.

Po zakonu, Medicare je obavezan da pokrije sve lekove protiv raka.

„Cene lansiranja su važno pitanje i ono koje IRA ne dotiče“, rekla je za Rojters Stacie Dusetzina, vanredni profesor zdravstvene politike na Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, koja proučava troškove lekova. „Mislim da postoji mogućnost da vidimo da cene lansiranja rastu“, rekla je ona.

Porter, koji se zalagao za ograničenje cena lekova na osnovu inflacije, poziva na donošenje dodatnih nacionalnih zakona koji bi povezali cene lansiranja sa koliko dobro lek deluje. I, u slučaju lekova odobrenih po ubrzanom putu Uprave za hranu i lekove, ograničavanje cena sve dok ne bude dovoljno podataka koji pokazuju da su lekovi efikasni.

„Trend ka sve višim početnim cenama je u toku i ubrzava se. I mislim da bi trebalo da očekujemo da će se nastaviti osim ako nešto ne učinimo po tom pitanju“, rekao je Porter za Rojters.

Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, glavna trgovinska grupa u industriji lekova, tvrdi da „državno određivanje cena ima razoran uticaj na biofarmaceutska istraživanja i razvoj i postavlja dodatnu barijeru između pacijenata i inovativnih lekova“.

Mnogi noviji lekovi protiv raka su biološki lekovi koje zdravstveni radnik treba da daje u vidu infuzije, ali sve veći broj su pilule ili tablete koje se sami daju.

Izveštaj je otkrio da je prosečna početna cena leka protiv raka koji se samostalno primenjuje, nakon prilagođavanja inflaciji, porasla za skoro 26% na 238.000 dolara između 2017. i 2021.

Analiza je isključila ultraskupu klasu tretmana nazvanu CAR-T, koja uključuje izvlačenje belih krvnih zrnaca iz pacijenta, njihovu obradu u laboratoriji za ciljanje raka i infuziju ćelija nazad u pacijenta.

U 2017. najskuplja nova tableta protiv raka bila je Celgeneova Idhifa sa 298.465 dolara godišnje. Celgene je kasnije kupio Bristol Miers (BMI.N), koji je 2020. rekao da studija o Idhifi, odobrenoj za lečenje podgrupe pacijenata sa leukemijom, nije pokazala da je poboljšala preživljavanje u poređenju sa standardnom negom.

Nijedan drugi novi lek lansiran 2017. nije imao godišnju cenu preko 200.000 dolara.

Do 2022. godine, šest od osam novo lansiranih lekova za oralni rak imalo je cene preko 200.000 dolara godišnje. To uključuje tablete za rak pluća kao što su Takeda Pharmaceutical Ekkiviti po ceni od 299.995 dolara, Merck KGaA Tepmetko od 250.775 dolara i Amgen Inc Lumakras po ceni od 214.800 dolara.

Na osnovu trenutnih trendova, u izveštaju je izračunato da će do 2026. godine, kada Medicare prvi put bude u mogućnosti da pregovara o cenama lekova, prosečna cena za lansiranje lekova protiv karcinoma koji se samostalno primenjuju biće skoro 325.000 dolara godišnje i preko 525.000 dolara za pilule i biološke lekove.