Rusija: NATO je udvostručio trupe na granici

Rusija: NATO je udvostručio trupe na granici

Broj NATO snaga stacioniranih u blizini zapadnih granica Rusije dostigao je više od 30.000, izjavio je u sredu ministar odbrane zemlje Sergej Šojgu.

On je naveo da je vojni blok predvođen SAD povećao jedinice u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i na Balkanu i u baltičkim državama.

„Kontingent je porastao za dva i po puta na više od 30.000 ljudi od februara i mogao bi da poraste u bliskoj budućnosti“, rekao je Šojgu na zajedničkoj ministarskoj sednici sa vojnim zvaničnicima Belorusije.

On je rekao da takva koncentracija zapadnih snaga predstavlja pretnju ne samo Moskvi, već i Belorusiji, savezniku Rusije.

Odbrana obe zemlje je „prioritetni zadatak“ Savezne države Ruske Federacije i Belorusije, naveo je on.

Krajnji cilj Zapada u konfrontaciji sa Rusijom je da „uništi njenu ekonomiju, vojni potencijal i da je liši mogućnosti da vodi nezavisnu spoljnu politiku“, rekao je Šojgu.

Kao odgovor na rusku kampanju u Ukrajini, NATO je pojačao vojne jedinice i zalihe oružja na istoku kao meru „odvraćanja“. Blok je opisao Rusiju kao „najznačajniju i najdirektniju pretnju“ miru i bezbednosti u svom glavnom strateškom dokumentu, koji je ažuriran u junu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tada da će se snage bloka za brzo reagovanje povećati sedam puta na preko 300.000. Blok se takođe složio da uspostavi četiri nove borbene grupe veličine bataljona u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pored onih u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Rusija i Belorusija su prošlog meseca najavile stvaranje zajedničkih vojnih snaga, za koje se navodi da će uključivati nekoliko hiljada ruskih vojnika. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko povezao je taj potez sa tenzijama sa Zapadom. Prvi vozovi sa ruskim vojnicima stigli su u Belorusiju 15. oktobra.

Prema beloruskom ministarstvu odbrane, u zemlji će biti raspoređeno do 9.000 ruskih vojnika i oko 170 tenkova. Prvi vozovi sa ruskim vojnicima stigli su u Belorusiju 15. oktobra.

U svom govoru u sredu, Šojgu je rekao da je savez sa Minskom posebno važan usred „rastućih tenzija širom sveta“ i sukoba sa Zapadom. On je dodao da ruske i beloruske jedinice treniraju zajedno, dok dve države sprovode zajedničko vojno planiranje kao deo novih snaga.