Il Mesađero: Italija zamrznula isporuke oružja Ukrajini

Il Mesađero: Italija zamrznula isporuke oružja Ukrajini

Rim ublažava isporuke oružja Ukrajini usred tekućeg vojnog sukoba Kijeva sa Rusijom, izvestio je u utorak Il Mesađero, pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi koji navodno tvrde da u ovom trenutku nema novih paketa oružja.

Iako je italijanski premijer Đorđa Meloni obećao da će poštovati zahtev Kijeva za veću vojnu pomoć i napredne sisteme protivvazdušne odbrane, list navodi da su sve isporuke oružja Ukrajini trenutno u pripravnosti.

„Samo i samo zato što je prvo potrebno da se koordiniše sa NATO-om i uđe u detalje o vojnim zahtevima Ukrajine. Tek tada ćemo razumeti šta je potrebno Kijevu i kakvo ćemo naoružanje moći da isporučimo“, rekli su vladini zvaničnici za Il Mesađero.

Očekuje se da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetiti Italiju narednih dana kako bi se sastao sa Melonijem i italijanskim ministrom odbrane Đuliom Krozetom. Očekuje se da će zajedno razgovarati o tome koje oružje je neophodno za odbranu Kijeva i raditi na rešavanju tri ključna pitanja pre nego što se vojne isporuke mogu nastaviti.

Prvi je zahtev Kijeva za veoma skupe protivvazdušne raketne sisteme zemlja-vazduh SAMP-T. Prema italijanskom ministarstvu odbrane, zemlja ima samo nekoliko ovih sistema na raspolaganju i ako bi neke od njih isporučila Kijevu, rizikovala bi da oslabi sopstvene sposobnosti protivvazdušne odbrane. Il Mesađero napominje da bi ovo pitanje moglo dovesti do toga da Rim umesto toga pošalje druge sisteme oružja u Kijev.

Drugo pitanje je da je Italija već obećala pet paketa oružja Ukrajini, ali još nije u potpunosti ispunila isporuke. „Moramo da završimo posao, pre nego što se suočimo sa novim“, rekli su izvori agenciji.

Konačno, da bi bilo koji novi paket naoružanja bio odobren Kijevu, ministar odbrane mora da razgovara o tom pitanju sa parlamentarnim odborom za usluge, koji još uvek nije operativan posle nedavnih izbora u Italiji.

Ipak, uprkos ovom privremenom kašnjenju u odobravanju šestog paketa naoružanja za Ukrajinu, nova italijanska vlada insistira da vojna podrška Kijevu „nije upitna“. Meloni, koja je nedavno postala prva žena premijer u zemlji, rekla je u parlamentu prošle nedelje da je jedini način da se olakša mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine da se pomogne Kijevu da se vojno brani.

Rusija je, u međuvremenu, više puta upozoravala Zapad da ne pumpa Ukrajinu oružjem, insistirajući da bi to samo produžilo sukob i dovelo do još krvoprolića.