Razgovori vojnog vrha Ruske Federacije o upotrebi nuklearnog oružja zabrinuli su Vašington i masovne medije

Razgovori vojnog vrha Ruske Federacije o upotrebi nuklearnog oružja zabrinuli su Vašington i masovne medije

Ruski vojni lideri nedavno su vodili razgovore o tome kada i kako bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu i prestonicama saveznika, prema više visokih američkih zvaničnika, prenosi „Njujork tajms“, piše „Evropska istina“.

Predsednik Vladimir Putin nije učestvovao u razgovorima, koji su se odvijali u pozadini pojačane nuklearne retorike Rusije i njenih neuspeha na bojnom polju.

Ali činjenica da su visoki ruski vojni lideri čak učestvovali u diskusijama zabrinula je Bajdenovu administraciju jer je pokazala koliko su ruski generali frustrirani svojim neuspesima na terenu i sugeriše da Putinove prikrivene pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje možda nisu samo reči.

Ipak, američki zvaničnici su rekli da tek treba da vide bilo kakve dokaze da Rusi pomeraju nuklearno oružje ili preduzimaju druge taktičke korake kako bi se pripremili za napad.

Obavještajni podaci o ovim razgovorima kružili su unutar američke vlade sredinom oktobra.

Američki zvaničnici nisu opisali scenarije koje je vojni vrh razmatrao za upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, Vilijam Berns, direktor CIA, ranije je rekao da bi Putinov „potencijalni očaj“ nakon neuspeha u ratu mogao da natera Rusiju da upotrebi nuklearno oružje.

Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, odbio je da komentariše „detalje ovog izveštaja“.

„Od samog početka smo jasno stavili do znanja da su komentari Rusije u vezi sa potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja duboko zabrinjavajući i da ih shvatamo ozbiljno. Nastavljamo da sve pažljivo pratimo i ne vidimo znakove da se Rusija sprema za takvu upotrebu“, – Kirbi rekao.

Prema procenama Pentagona, Rusija ima do 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje je namenjeno za upotrebu na ratištima za suzbijanje konvencionalnih oružanih snaga. Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišćeno u borbi, ali se može primeniti na bilo koji način, uključujući rakete ili artiljerijske granate.

Taktičko nuklearno oružje ima manju snagu i dizajnirano je za upotrebu na manjim udaljenostima od bojevih glava ICBM.

Vojni stručnjaci kažu da bi upotreba nuklearnog oružja – prvi put u 75 godina – suštinski promenila oblik rata. Iako će rezultirajuće uništenje zavisiti od mnogih faktora, uključujući veličinu oružja i vetra, čak i mala nuklearna eksplozija mogla bi da ubije hiljade ljudi i učini delove Ukrajine nenastanjivim.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli ponovio je da će se Rusija suočiti sa ozbiljnim posledicama ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.