Cene nafte rastu zbog potražnje nakon pada američkih zaliha sirove nafte

Cene nafte rastu zbog potražnje nakon pada američkih zaliha sirove nafte

Cene nafte porasle su u sredu za više od 1 odsto nakon što su industrijski podaci pokazali iznenađujući pad u zalihama sirove nafte u SAD, što ukazuje na to da se tražnja zadržava uprkos naglim porastima kamatnih stopa koji usporavaju globalni rast.

Fjučersi na naftu Brent poskupeli su za 1,13 dolara, ili 1,2%, na 95,78 dolara po barelu u 04:41 GMT, dok su fjučersi za naftu u zapadnom Teksasu (VTI) porasli za 1,26 dolara, ili 1,4%, na 89,63 dolara po barelu.

Oba referentna ugovora porasla su za oko 2% na prethodnoj sesiji na slabiji američki dolar, a nakon što je neproverena beleška koja se pojavila na društvenim mrežama rekla je da će kineska vlada razmotriti načine da ublaži pravila COVID-a od marta 2023. godine, potencijalno povećavajući potražnju u drugom svetu. najveći korisnik nafte.

Još jedan pozitivan znak za potražnju, podaci Američkog instituta za naftu od utorka pokazali su da su zalihe sirove nafte pale za oko 6,5 miliona barela u sedmici koja je završila 28. oktobra, prema tržišnim izvorima.

Osam analitičara koje je anketirao Rojters očekivalo je u proseku povećanje zaliha sirove nafte za 400.000 barela.

Istovremeno, zalihe benzina su pale više nego što se očekivalo, sa zalihama smanjenim za 2,6 miliona barela u poređenju sa prognozama analitičara za smanjenje od 1,4 miliona barela.

„Osim većeg od očekivanog povlačenja u podacima o zalihama u SAD, optimizam iz nepotvrđenih vesti o izlasku Kine sa nultom virusom COVID-a takođe je podržao zamah nafte“, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Dolar je pao sa skoro jednonedeljnog maksimuma u ​​odnosu na glavne konkurente, a trgovci su bili na udaru pre predstojeće odluke Federalnih rezervi u sredu.

„Omekšani američki dolar na današnjoj azijskoj sednici uoči sutrašnje odluke Fed-a o ključnoj stopi“ takođe je podstakao cene, dodao je Teng.

Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za vlasnike drugih valuta i obično odražava veći apetit investitora za rizikom.

Kineska politika nultog virusa COVID-a bila je ključni faktor u držanju poklopca na cenama nafte, pošto su ponovljena blokada usporila rast i smanjila potražnju za naftom u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Potencijalni prekid embarga Evropske unije na rusku naftu koji bi trebalo da počne 5. decembra takođe može dovesti do povećanja cena. Zabrana, reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu, biće praćena obustavom uvoza naftnih derivata u februaru.

„Ipak, sa embargom EU u svetlima tržišta sada, što implicira da bi naftni kompleks mogao da izgubi negde između 1-3 miliona barela dnevno, nafta bi mogla da se poveća kada embargo počne i/ili bilo kakvo klimnuće Kine da je ranije od „Očekivano ponovno otvaranje Kine je na planu“, rekao je Stiven Ines, izvršni partner u SPI Asset Management u napomeni.