Lideri pozivaju SAD da uklone embargo na Kubu

Lideri pozivaju SAD da uklone embargo na Kubu

HAVANA – Osamnaest bivših lidera Latinske Amerike i Kariba potpisalo je pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu tražeći od Sjedinjenih Država da uklone svoj šestodecenijski embargo na Kubu nakon razaranja koje je naneo uragan Ijan, piše AP.

U pismu, koje je podeljeno agenciji Asošiejted pres uoči objavljivanja u sredu, takođe se traži da Bajden ukloni Kubu sa svoje liste državnih sponzora terorizma zbog pružanja utočišta vođama gerilske grupe koja je sada spremna da ponovo uđe u mirovne pregovore sa Kolumbijom, američkim saveznik.

Pismo dolazi u trenutku kada Kuba pati od najgore ekonomske, političke i energetske krize u veku do sada, što je podstaklo migracioni egzodus sa ostrva. To je pogoršao uragan Ian, koji je zahvatio zapadnu Kubu pre nego što je pogodio južnu Floridu krajem prošlog meseca.

„Molimo vas, gospodine predsedniče, da uzmete u obzir ovu dramatičnu situaciju sa kojom se suočavaju hiljade Kubanaca i učinite sve što je potrebno da ukinete ograničenja koja utiču na najugroženije“, navodi se u pismu.

Među potpisnicima su bivša brazilska predsednica Dilma Rusef, dva bivša kolumbijska lidera — Huan Manuel Santos i Ernesto Samper — i bivši lideri od Bolivije do Belizea.

Svi potpisnici su levičari ili centristi. Uglavnom su izostali potpisi desničarskih političara, naglašavajući duboke podele koje karipsko ostrvo još uvek izaziva u regionu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo bi ove nedelje da glasa o rezoluciji kojom se osuđuje trgovinski embargo i očekuje se da će ona ponovo biti usvojena 30. godinu zaredom.

Ipak, bivši kolumbijski predsednik Ernesto Samper rekao je za Asošijeted pres u intervjuu da ne želi da se pismo posmatra kao politička izjava.

„U ovom trenutku, ono što nas brine je da su oni koji plaćaju troškove… Kubanci koji ostaju bez hrane, lekova ili struje“, rekao je Samper za AP.

Trgovinski embargo je nametnut 1962. godine kada je kubanska revolucija skrenula ka socijalizmu. To je ograničilo pristup Kubi velikom broju proizvoda, kao i međunarodnoj pomoći i finansijskim resursima.

Ostrvski zvaničnici kažu da su ograničenja otežala oporavak od uragana, koji je uništio 14.000 domova i prouzrokovao dugoročnu štetu električnoj mreži u zemlji.

Dok je Obamina administracija ublažila mnoge sankcije, one su ponovo stupile na snagu pod Trampovom administracijom, koja je opravdala sankcije ponovnim imenovanjem Kube za državnog sponzora terorizma zbog njenog odbijanja da izruči 10 vođa najveće preostale kolumbijske gerilske grupe, Nacional oslobodilačka vojska.

Ali ta naredba je ukinuta kada je prvi kolumbijski levičar inaugurisan u avgustu i najavio nove mirovne pregovore sa grupom. Lideri pobunjenika su nedavno napustili Kubu da održe pregovore u Venecueli.

Bajden je ublažio nekoliko mera, ali je takođe oštro kritikovao oštar tretman kubanske vlade prema demonstrantima prošle godine — što je takođe ojačalo raspoloženje protiv ustupaka kubanskoj vladi među Amerikancima kubanskog porekla, ključnim glasačkim blokom na Floridi.

Ali administracija je nedavno napravila nekoliko prijateljskih gestova, nudeći 2 miliona dolara hitne pomoći kako bi pomogla u oporavku od uragana.

Potpuno ukidanje embarga takođe bi zahtevalo odobrenje Kongresa u vreme duboke političke podele u SAD, što je samo otežano približavanjem narednih izbora u kojima je Florida kolebljiva država.