Brazil: Bolsonaro odbija da prizna poraz

Brazil: Bolsonaro odbija da prizna poraz

BRAZILIJA, Brazil – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro u utorak nije priznao izbore koje je izgubio od levičarskog predstavnika Lule da Silve u kratkom govoru koji je označio njegove prve komentare otkako su rezultati objavljeni pre dva dana, prenosi AP.

Ali nakon toga, načelnik generalštaba Ciro Nogueira rekao je novinarima da ga je Bolsonaro ovlastio da započne proces tranzicije.

Bolsonarovo obraćanje nije pominjalo rezultate izbora, ali je rekao da će nastaviti da poštuje pravila ustava nacije.

„Uvek sam bio etiketiran kao antidemokrata i, za razliku od mojih tužitelja, uvek sam igrao unutar četiri reda ustava“, rekao je Bolsonaro, uz više od deset ministara i saveznika, novinarima u zvaničnoj rezidenciji.

Bolsonaro je izgubio nedeljnu trku sa malom razlikom, sakupivši 49,1 odsto glasova prema Da Silvinim 50,9 odsto, prema nacionalnim izbornim vlastima. Bila je to najteža predsednička trka od povratka Brazila u demokratiju 1985. i to je prvi put da je Bolsonaro izgubio izbore u svojoj 34-godišnjoj političkoj karijeri, uključujući sedam trka za mesto u Donjem domu Kongresa.

Slično bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, kome se Bolsonaro otvoreno divi, aktuelni predsednik krajnje desnice je više puta dovodio u pitanje pouzdanost izbornog sistema u zemlji, tvrdeći da su elektronske glasačke mašine sklone prevari. Nikada nije pružio nikakav dokaz, čak ni kada mu je to naložio izborni sud.

To je navelo mnoge političke analitičare da upozore da izgleda da Bolsonaro postavlja temelje za odbacivanje izbornih rezultata.

Poslednjih dana, i bez javne izjave Bolsonara, vozači kamiona i drugi njegovi pristalice blokirali su stotine puteva širom zemlje. Mnogi su rekli da su izbori bili lažni, a neki su pozvali na vojnu intervenciju i raspuštanje Kongresa i Vrhovnog suda.

Ranije u utorak, Vrhovni sud Brazila naložio je federalnoj policiji autoputeva da odmah očisti puteve.

Većina sudija podržala je odluku kojom se policija na autoputu optužuje za „propust i inerciju“. Nepoštovanje će značiti da njegov direktor može biti kažnjen sa do 100.000 reala (više od 19.000 dolara) po satu, biti uklonjen sa svojih dužnosti, pa čak i biti uhapšen. Federalni tužioci u državama Sao Paulo i Gojas rekli su da su otvorili istrage o blokadama.

Do utorka u podne, policija na autoputu saopštila je da je uklonila 306 blokada, ali da je više od 260 i dalje na mestu.

„Nema sumnje da je, iako možda nije direktno odgovoran za ove postupke, sve što je uradio kao predsednik podstaklo ovo, posebno dovodeći u pitanje izborni proces i glasačke listiće“, rekao je Vilijams Gonsalves, profesor političkih nauka na Federalnom univerzitetu. iz Rio de Žaneira.

„Bolsonaro je potpuno izolovan. Svi odgovorni za druge institucije već su priznali rezultate izbora“, rekao je Goncalves.

U Sao Paulu — najmnogoljudnijoj brazilskoj državi i najvećoj ekonomiji — saobraćajne gužve oko međunarodnog aerodroma dovele su do desetina otkazivanja letova, a video snimci na društvenim mrežama prikazuju putnike kako u mraku kotrljaju kofere duž autoputa pokušavajući da uhvate let. Autoputevi su očišćeni do utorka ujutro, ali aerodromski zvaničnici su rekli da je pristup i dalje otežan jer je saobraćaj i dalje bio pojačan na aerodromu i van njega.

Tamo je Dalmir Almeida, 38-godišnji demonstrant, rekao za Asošijeted pres da će nakon trodnevnog štrajka on i drugi odvesti svoje kamione do kasarne da traže njihovu podršku. „Vojska će nam biti naklonjena“, dodao je on.

Na drugoj blokadi puta u državi Sao Paulo, demonstranti su zapalili gume. Nekoliko demonstranata je bilo umotano u brazilsku zastavu, koju je nacionalni konzervativni pokret prihvatio za demonstracije. Mogli su se videti ogromni redovi automobila kako se zmiju duž autoputa.

Strah od eskalacije rastao je pošto je levičarski Pokret bezemljaša u zemlji, ključni Da Silvin saveznik koji je dugo inscenirao okupacije onoga što smatra praznim ili neiskorišćenim zemljištem, u utorak zatražio od svojih militanata da organizuju demonstracije u nekoliko država kako bi deblokirali puteve.

Guverner Sao Paula Rodrigo Garsija rekao je na konferenciji za novinare da je vreme za pregovore prošlo i da ne isključuje upotrebu sile od strane organa za sprovođenje zakona.

„Od sada ćemo primenjivati ono što je (Vrhovnog suda) odredila odluka, počevši od kazni od 100.000 reala po satu za svako vozilo koje doprinosi ovoj opstrukciji“, rekao je on.

U Minas Žeraisu, ključnoj državi ratnog sukoba na izborima, video na društvenim mrežama prikazuje demonstranta koji govori novinaru novinske kuće O Tempo da su izbori bili „prevarni“ i upozorava na buduće proteste. „Nećemo stati sve dok ne dobijemo odgovor od našeg predsednika“, rekao je on. „Želimo Bolsonara 2023. i u godinama koje dolaze.

U Itaboraju, regionu u državi Rio de Žaneiro, reporter Asošiejted presa video je vozače kamiona kako kleče pred policajcima i odbijaju da se evakuišu.

Korisnici na društvenim mrežama, uključujući više grupa za ćaskanje u Telegramu i VhatsAppu sa nazivima poput „Paralizacija“, delili su zahteve da vojska izađe na ulice ili da se Kongres i Vrhovni sud raspuste, a predsednik ostane na funkciji.

Nakon izbora, izborna vlast je blokirala dvadesetak Telegram grupa koje su branile vojni puč i pozvala svojih više od 150.000 pratilaca da organizuju demonstracije, navodi internet sajt UOL.

Odluka Vrhovnog suda od utorka dozvoljava redovnim državnim policijskim snagama da pojačaju federalnu policiju za autoputeve, a guverneri država Rio de Žaneira i Sao Paula naredili su im da se rasporede, javile su novinske kuće. Isto je urađeno 2018. godine, kada je 11-dnevni štrajk kamiondžija zaustavio Brazil.

Bolsonaro ima široku podršku policijskih snaga, međutim, i nije bilo jasno koliko će njihovo učešće biti efikasno. Da Silvina radnička partija optužila je Bolsonarovu kampanju za angažovanje organa za sprovođenje zakona da stvaraju saobraćajne gužve i odvraćaju ljude od glasanja na dan izbora, a video snimci koji su podeljeni na društvenim mrežama pokazuju da zvaničnici zaustavljaju autobuse.

Aleksandar de Moraes, koji predsedava nacionalnim izbornim vlastima, rekao je da su policijski punktovi odlagali glasače, ali ih nisu sprečili da dođu na birališta.

Zastoj u 2018. doveo je do skoka cena hrane i ostavio police supermarketa bez proizvoda jer su benzinske pumpe ostale bez goriva. To je izazvalo milijarde gubitaka i otkrilo ogromnu moć koju kamiondžije poseduju, posebno kada se organizuju preko platformi društvenih medija.

Bolsonaro, poslanik u to vreme i mesecima udaljeni od pobede na predsedničkim izborima te godine, bio je otvoreni pristalica kamiondžija, koji su sada među njegovim biračima. Ove godine, njegova administracija je ograničila međudržavne poreze na gorivo kako bi pomogla u snižavanju cena i pokrenula program finansijske pomoći za kamiondžije samo nekoliko meseci pre izbora.

U utorak je desetine novinara iz domaćih i međunarodnih novinskih kuća ostalo kampovano ispred predsedničke rezidencije u glavnom gradu Braziliji, čekajući bilo kakav znak da bi Bolsonaro mogao da govori o izborima ili blokadama autoputa.

„Bolsonarova strategija ovde, koliko god postoji, izgleda da je strateška dvosmislenost“, rekao je Robert Muga, suosnivač Instituta Igarape, istraživačkog centra sa sedištem u Rio de Žaneiru koji se fokusira na bezbednost. „Fokusiran je na ulicu i ako dođe do haosa, to bolje. Postoji realan rizik da nereagovanje policije može da podstakne uzavrele tenzije.“