Austrija ukinula besplatno putovanje Ukrajincima

Austrija ukinula besplatno putovanje Ukrajincima

Austrija je od 1. novembra promenila pravila putovanja za ukrajinske državljane koji borave u zemlji.

Ovo se navodi u poruci Ambasade Ukrajine u Austriji na Fejsbuk stranici, kako piše „Evropska istina”.

Konkretno, od 1. novembra se plaća putovanje za građane Ukrajine u javnom prevozu u Beču.

Takođe, menjaju se i pravila putovanja Ukrajinaca austrijskim železničkim prevozom (OBB).

„Od 1. novembra 2022. besplatna karta za vozove Austrijskih saveznih železnica (OBB) biće dostupna jednom prilikom prvog ulaska u Austriju (vozovi iz Bžeclava, Bratislave ili Heđešaloma do odredišta u Austriji ili za tranzit preko austrijske teritorije).“ Karta za Ukrajince koji su prvi put stigli (Erstankunft Ukraine-Ticket) biće izdata svim licima sa ukrajinskim pasošem koja iz Ukrajine stignu preko granica Češke, Slovačke i Mađarske, saopštila je ambasada.

Ova karta važi 24 sata od datuma izdavanja za putovanje do odredišta u Austriji ili do graničnih stanica u pravcu Nemačke, Švajcarske ili Italije u OBB vozovima 2. klase.

Ukrajinci koji su već u Austriji moraju kupiti karte za OBB vozove od novembra.

„Ambasada nastavlja pregovore sa Saveznom vladom, političarima i preduzećima koja obezbeđuju rad javnog prevoza, u vezi sa stvaranjem povoljnijih uslova putovanja za državljane Ukrajine koji se nalaze u Austriji radi privremene zaštite“, saopštila je ambasada Ukrajine. Izjava.

Podsećamo da je bugarska vlada odlučila da nastavi program preseljenja izbeglica iz Ukrajine, ali će oni umesto u hotelima biti smešteni u državnim odmaralištima.