SAD ne vide znake da bi Ruska Federacija mogla da napadne Moldaviju

SAD ne vide znake da bi Ruska Federacija mogla da napadne Moldaviju

Ambasador SAD u Moldaviji Kent Logsdon uverio je da SAD prate razvoj situacije u regionu od početka rata u Ukrajini i da sada nema znakova da bi Rusija mogla da napadne Moldaviju, prenosi Njuzmejker, piše „Evropska istina“.

Kako je napomenuo ambasador, američke vlasti i partneri su još u januaru dali informaciju da bi Rusija mogla da počne vojne operacije u Ukrajini. A sada, prema rečima ambasadora, NATO i SAD pomno prate razvoj događaja u regionu.

„Rekao sam ranije i ponoviću sada kada ne vidimo nikakve znake da Rusija planira da napadne Moldaviju. I to je dobro. Znamo da je takođe važno da imate pouzdana sila koja može da vas zaštiti. Ali sada nema znakova da možete biti napadnuti. Ali u slučaju da se to dogodi, veoma je važno da Moldavija razmišlja o pripremama, misli o vojsci“, rekao je Logsdon.

Ambasador je istakao da SAD shvataju koliko je važno da Moldavija oseti podršku svojih partnera u slučaju pretnje napadom na republiku. A sada partneri pokušavaju da pomognu reformu moldavske vojske.

Logsdon je naglasio da SAD dugi niz godina podržavaju Moldaviju u vojnoj sferi, obezbeđujući opremu i pomoć vojnih instruktora.

„SAD, EU i drugi partneri – svi smo povećali pomoć Moldaviji, posebno u vojnoj sferi. I znamo da je to sada veoma važno za Moldaviju“, rekao je ambasador.

Što se tiče nabavke oružja, Logsdon je istakao da su SAD spremne da razmotre zahteve moldavskih vlasti za nabavku vojne opreme. Ali do sada nije bilo takvih razgovora.

Podsetimo, predsednica Moldavije Maja Sandu je izrazila mišljenje da bi u slučaju pobede Ukrajine u ratu punog razmera koji je pokrenula Rusija, mogli da se stvore uslovi za rešenje pridnjestrovskog sukoba.