Klinton traži milion dolara od Trampa

Klinton traži milion dolara od Trampa

Bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton podnela je u ponedeljak sudske papire u pokušaju da primora Donalda Trampa da isplati više od milion dolara za pokrivanje njenih pravnih troškova. Prema zahtevu, ona je novac potrošila boreći se protiv tužbe u kojoj se tvrdilo da je učestvovala u zaveri da podriva Trampovu predsedničku kampanju 2016. godine uz optužbe da je bio u dosluhu sa Rusijom.

Klintonov pravni tim opisao je Trampovu građansku tužbu, koja je odbačena ranije ove godine, kao neozbiljnu i „politički štos“, navodi se u podnesku pred saveznim sudom na Floridi. Advokati su tvrdili da bi to trebalo da rezultira sankcijama u obliku 1,06 miliona dolara koje bi se koristile za pokrivanje sudskih troškova i troškova.

„Razuman advokat nikada ne bi podneo ovu tužbu, a kamoli da je nastavio da je goni nakon što su višestruki zahtevi optuženih za odbacivanje istakli njegove fundamentalne i neizlečive nedostatke“, napisali su Klintonovi advokati.

Tramp je u martu podneo tužbu navodeći da su Klintonova, Demokratski nacionalni komitet (DNC), američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i brojni drugi ljudi ušli u zlonamernu zaveru da optuže njegovu kampanju za dosluh sa Rusijom u pokušaju da naškode njegove izborne šanse. U to vreme, Tramp je tvrdio da su ga glasine koštale preko 24 miliona dolara.

Međutim, u septembru je sudija Donald Midlbruk, koga je imenovao Bil Klinton, bivši američki predsednik i suprug Hilari Klinton, odbacio tužbu, tvrdeći da je to ništa drugo do „politički manifest“. Takođe je primetio da je Tramp prekasno podneo tužbu i da nije pružio dokaze za navodnu zaveru. Bivši predsednik se žalio na presudu.

Komentarišući Klintonov potez, Trampov advokat Alina Haba je demantovala optužbe, opisujući ih kao politički motivisane. „Ovaj zahtev, koji je prikladno podnet nedelju dana pre dana izbora, nije ništa drugo do prikriveni pokušaj da se dobiju politički poeni“, rekla je ona u pisanoj izjavi, koju citira Hil.

Sjedinjene Države su 2016. optužile Rusiju za mešanje u predsedničke izbore kako bi naškodile kandidatkinji demokrata Hilari Klinton i podstakle republikansku kandidaturu Donalda Trampa, što je Moskva oštro demantovala. Američke vlasti su takođe istražile da li su Tramp i njegova kampanja bili u dosluhu sa Rusijom, ali nisu uspele da pronađu dokaze za podizanje optužbi za zaveru ili koordinaciju.