Bolsonaro nije komentarisao pobedu Lule na izborima

Bolsonaro nije komentarisao pobedu Lule na izborima

BRAZILIJA – Predsednik Žair Bolsonaro neće javno govoriti o svom porazu na predsedničkim izborima u Brazilu do utorka, rekao je ministar, usred sumnje da li će krajnje desničarski nacionalista prihvatiti pobedu svog levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve, preneo je Rojters.

Bolsonaro je odustajao od komentara kako bi mogao da se vrati u svoju rezidenciju u ponedeljak uveče i pripremi govor, rekao je Rojtersu ministar komunikacija Fabio Farija.

Šef savezničke partije Klaudio Kahado ranije je rekao da će se Bolsonaro obratiti naciji u ponedeljak, skoro 24 sata nakon odluke o predsedničkim izborima u Brazilu.

Nije bilo jasno da li će Bolsonaro priznati poraz, kao što je Kahado rekao da ga neki savetnici ohrabruju na to.

Lulina pobeda predstavlja zapanjujući povratak za 77-godišnjeg bivšeg metalca, koji je vladao Brazilom od 2003. do 2010. godine, ali je potom proveo u zatvoru zbog osuda za korupciju koje su kasnije poništene.

Bolsonaro je ponedeljak proveo u predsedničkoj palati bez pojavljivanja u javnosti. Pre glasanja on je u više navrata iznosio neosnovane tvrdnje da je izborni sistem otvoren za prevaru.

Njegov najstariji sin, senator Flavio Bolsonaro, na Tviteru se zahvalio pristalicama svog oca i poručio: „Hajde da dignemo glave i ne odustajemo od našeg Brazila! Bog je glavni!“

Pro-Bolsonaro kamiondžije blokirale su autoputeve širom Brazila u znak protesta zbog Luline pobede, a neki od njih su pozvali na vojni udar. Kamiondžije, jedan od ključnih birača Bolsonara, poznato je da izazivaju ekonomski haos u najvećem izvozniku hrane u Brazilu kada zatvore autoputeve.

Farija, ministar komunikacija, rekao je da Bolsonaro radi sa svojim generalnim advokatom na utvrđivanju mera za čišćenje autoputeva.

Oko 236 protesta je delimično ili u potpunosti blokiralo puteve u 20 brazilskih država do ponedeljka uveče, saopštila je federalna policija za autoputeve. Blokade nisu odmah poremetile izvoz žitarica.

Lula je obećao da će poništiti mnoge Bolsonarove politike, uključujući mere za oružje i slabu zaštitu amazonske prašume.

Ekolozi, svetski lideri i održivi investitori navijali su za Lulinu pobedu i njegovu posvećenost zaštiti prašume i vraćanju brazilskog vodstva u pogledu klimatskih promena.

Čak i pre nego što bi trebalo da preuzme dužnost 1. januara, novoizabrani predsednik Lula poslaće svoje predstavnike na klimatski samit Ujedinjenih nacija COP27 koji se održava sledećeg meseca u Šarm El Šeiku u Egiptu, rekla je u ponedeljak udružena ekologa Marina Silva.

U svom pobedničkom govoru u nedelju uveče, Lula je obećao da će strogo nadzirati ilegalnu seču, rudarenje i otimanje zemljišta koji su doveli do naglog uništavanja amazonske prašume u poslednje četiri godine pod Bolsonarom.

Predstavljajući takmičenje kao bitku za demokratiju, Lula je obećao da će ujediniti svoju duboko podeljenu zemlju i proslavio je ono što je nazvao svojim „uskrsnućem“.

„Vladaću za 215 miliona Brazilaca, a ne samo za one koji su glasali za mene“, rekao je Lula u svom predizbornom štabu. „Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedan veliki narod.

Vrhovni izborni sud (TSE) proglasio je da je Lula osvojio 50,9 odsto glasova, naspram 49,1 odsto za Bolsonara, koji je postao prvi brazilski predsednik koji je izgubio predsedničke izbore.

Lulina pobeda konsoliduje novu „ružičastu plimu“ u Latinskoj Americi i znači da će levica upravljati svim glavnim ekonomijama u regionu nakon niza izbornih uspeha od Meksika do Argentine poslednjih godina.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez doleteo je u ponedeljak u Sao Paulo da se sastane sa novoizabranim predsednikom i pozdravio „novu eru u istoriji Latinske Amerike. Vreme nade i budućnosti koje počinje danas“.

Američki predsednik Džo Bajden brzo je čestitao Luli, nazvavši izbore „slobodnim, poštenim i kredibilnim“. Bajden će razgovarati sa Lulom u ponedeljak, saopštila je Bela kuća.

Čestitke su stizale i od drugih stranih lidera, uključujući kineskog Si Đinpinga, ruskog Vladimira Putina, nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ali Bolsonarovo dalje ćutanje izazvalo je strah od primopredaje vlasti.

Međunarodni posmatrači izbora rekli su da su izbori u nedelju sprovedeni efikasno. Jedan posmatrač je rekao Rojtersu da vojni revizori nisu pronašli nikakve nedostatke u testovima integriteta glasačkog sistema koje su uradili.

Tržišta su se spremala za nestabilnu nedelju. Brazilska realna valuta je porasla za više od 2% u odnosu na dolar, dok je Bovespa (.BVSP) porasla za 0,6% u nestabilnom trgovanju.

Lulina pobeda bila je ukor za vatreni krajnje desničarski populizam Bolsonara, koji je izašao iz zadnje klupe Kongresa da bi stvorio konzervativnu koaliciju, ali je izgubio podršku pošto je Brazil imao jedan od najgorih smrtnih slučajeva u pandemiji koronavirusa.

Lula je obećao povratak državnom ekonomskom rastu i socijalnoj politici koja je pomogla milionima da se izvuku iz siromaštva tokom njegova dva predsednička mandata.

Bivši sindikalni lider rođen u siromaštvu, Lulino predsedništvo obeležio je ekonomski procvat vođen robom i on je napustio funkciju sa rekordnom popularnošću.

Međutim, njegovu Radničku partiju kasnije je zahvatila duboka recesija i rekordni korupcionaški skandal koji ga je zatvorio na 19 meseci zbog osuda za podmićivanje, koje je prošle godine poništio Vrhovni sud.