Italija odlaže reformu pravosuđa koju zahteva EU, ukida mandat za vakcinaciju za medicinare

Italija odlaže reformu pravosuđa koju zahteva EU, ukida mandat za vakcinaciju za medicinare

Nova italijanska vlada u ponedeljak je odložila primenu reforme pravosuđa potrebne za dobijanje evropskih sredstava za postpandemiju i ukinula mandat za vakcinu protiv COVID-19 za zdravstvene radnike.

Oba poteza označavaju diskontinuitet u odnosu na prethodnu administraciju Marija Dragija, koji je nametnuo oštre mere protiv COVID-a i progurao spornu reformu pravosuđa sa ciljem da se ubrza spori sudski postupak u Italiji.

Kabinet premijera Giorgia Meloni presudio je da lekari i medicinske sestre više neće morati da se vakcinišu protiv ove bolesti i rekao je da će oni koji su suspendovani sa posla do 31. decembra jer su odbili vakcinu odmah biti vraćeni na posao.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon što je kabinet odobrio mere, Meloni je optužila svoje prethodnike, Dragija i Đuzepea Kontea, da su zauzeli „ideološki“ pristup COVID-u i rekla da će ona učiniti stvari drugačije.

„Prethodne vlade su preduzele niz mera koje nisu imale naučne dokaze“, rekao je Meloni, koji je ovog meseca položio zakletvu na čelu desničarske koalicije.

Ministarstvo ekonomije je prošle nedelje takođe preporučilo da se zaustave kazne od 100 evra za osobe starije od 50 godina koje su odbile da se vakcinišu – još jedna mera koju je uveo Dragi.

„Na svom prvom sastanku vlade Melonijeva vlada je nagradila antivakserce. Bilo bi teško početi na gori način,“ rekao je Enriko Leta, šef Demokratske partije levog centra.

Što se tiče pravosuđa, Meloni je rekao da je Dragijeva reforma, koja je trebalo da stupi na snagu 2. novembra, sadržala brojne mere za reorganizaciju pravnih postupaka, ali nije uspostavila resurse i instrumente za njihovo sprovođenje.

„Naši sudovi i tužilaštva nisu spremni i to rizikuje da parališe naš pravosudni sistem“, rekla je ona i dodala da će reforma u svakom slučaju biti primenjena pre kraja godine, u roku koji je odredila Evropska komisija.

Komisija je deo svojih 200 milijardi evra (198 milijardi dolara) sredstava za oporavak Italije uslovila smanjenjem trajanja suđenja za 25 odsto tokom pet godina u krivičnim predmetima i za 40 odsto u građanskim.

Odluka o odlaganju reforme, za koju je Meloni rekao da je doneta na zahtev svih italijanskih tužilaštava, izazvala je kritike opozicije, advokata i eksperata.

Đan Luiđi Gata, profesor krivičnog prava koji je savetovao bivšu ministarku pravosuđa Martu Kartabiju, rekao je za Rojters da bi to moglo da ugrozi protok sredstava, ako dekret ostavi prostora parlamentu da promeni Dragijevu reformu u skladu sa dogovorom sa EU.

Italijanski advokatski lobi rekao je u saopštenju da nema razloga da se opravda odlaganje reforme i najavio da će organizovati proteste protiv vlade.

Italijanski sindikat sudija i tužilaca je, međutim, pozdravio odlaganje, navodeći u saopštenju da je potrebno dati vremena za reorganizaciju sudskih postupaka.

(1 dolar = 1,0088 evra)