Sporazum o graničnoj kontroli iz fondova EU u Egiptu sa porastom migracija preko Libije

Sporazum o graničnoj kontroli iz fondova EU u Egiptu sa porastom migracija preko Libije

Evropska unija je u nedelju potpisala sporazum sa Egiptom za prvu fazu programa upravljanja granicom vrednog 80 miliona evra, navodi se u saopštenju delegacije EU u Kairu, u vreme migracije Egipćana u Evropu. je u porastu.

Projekat ima za cilj da pomogne egipatskoj obali i graničnoj straži da smanje neregularnu migraciju i trgovinu ljudima duž svoje granice, i predviđa nabavku opreme za nadzor kao što su brodovi za potragu i spasavanje, termalne kamere i satelitski sistemi za pozicioniranje, navodi se u dokumentu Komisije EU koji je objavljen ovog meseca.

Od kraja 2016. godine, neregularna migracija u Evropu sa severne obale Egipta naglo je usporila. Međutim, migracija Egipćana preko duge pustinjske granice Egipta sa Libijom i sa libijske obale Sredozemnog mora u Evropu je u porastu, kažu diplomate.

Od 1. januara do 28. oktobra ove godine 16.413 migranata koji su čamcima stigli u Italiju izjasnilo se da su Egipćani, što ih čini drugom po veličini grupom iza Tunišana, prema podacima koje je objavilo italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U 2021. godini više od 26.500 Egipćana je zaustavljeno na libijskoj granici, prema dokumentu Komisije EU.

Egipat će verovatno doživeti „intenzivirani priliv“ migranata u srednjoročnom i dugoročnom periodu zbog regionalne nestabilnosti, klimatskih promena, demografskih promena i nedostatka ekonomskih prilika, navodi se u dokumentu.

Sporazum za prvu fazu projekta vrednu 23 miliona evra potpisao je tokom posete Kairu komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Sprovešće ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i CIVIPOL, agencija francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se da će uključiti obezbeđivanje četiri broda za potragu i spasavanje, rekao je Loran de Bek, šef kancelarije IOM-a u Egiptu.

U dokumentu Komisije EU kaže se da se Egipat do danas bavio neregularnom migracijom „pretežno iz bezbednosne perspektive, ponekad na račun drugih dimenzija upravljanja migracijama, uključujući zaštitu zasnovanu na pravima migranata, izbeglica i tražilaca azila“.

Program će nastojati da razvije kapacitete egipatskog ministarstva odbrane i drugih zainteresovanih strana u vladi i civilnom društvu da primenjuju „pristupe zasnovane na pravima, orijentisane na zaštitu i rodno osetljive pristupe“ u svom upravljanju granicama, kaže se.