Dolar porastao, Jen nestabilan

Dolar porastao, Jen nestabilan

Dolar je ojačao u ponedeljak nakon što su snažni podaci o potrošačkoj potrošnji ukazali na uporni inflatorni pritisak, hladeći opklade da bi Federalne rezerve SAD mogle signalizirati usporavanje svoje agresivne kampanje pooštravanja monetarne politike.

Dolar je u velikoj meri porastao u azijskoj trgovini, posebno u odnosu na japanski jen, za više od 0,5% i gurnuo se iznad nivoa od 148 jena.

Jen se poslednji put trgovao za 148,08 za dolar, dodatno pod pritiskom odluke Banke Japana (BOJ) da zadrži ultraniske kamatne stope u petak, i još uvek lepih komentara guvernera BOJ Haruhika Kurode suočenih sa rastom kamatnih stopa na drugim mestima.

Funta i evro su oslabili za oko 0,1% u odnosu na dolar, što je nadoknadilo neke od prošlonedeljnih gubitaka, nakon što su skliznule u nadi o potencijalnoj promeni Fed-a.

„Tržišta su na neki način očekivala zaokret Fed-a u monetarnoj politici. Mislim da je to preuranjeno, s obzirom na to koliko je ekonomija bila otporna i posebno koliko je visoka inflacija“, rekla je Kerol Kong, valutni strateg u Commonvealth Bank of Australia (CBA).

Podaci u petak su pokazali da je potrošnja u SAD porasla više nego što se očekivalo u septembru, dok su osnovni inflatorni pritisci nastavili da rastu.

Očekuje se da će Fed dostaviti još jedno povećanje stope za 75 baznih poena (bp) nakon završetka ovonedeljnog sastanka za utvrđivanje politike u sredu.

Sterling je poslednji put bio niži za 0,12% na 1,1600 dolara, iako je bio na putu ka mesečnom dobitku od skoro 4%, što je dovelo do snažnog oporavka nakon što je ekonomski program bivše britanske premijerke Liz Trus pokrenuo previranja na tržištu prošlog meseca.

Investitori su od tada tražili pomoć od imenovanja novog premijera Rišija Sunaka, koji je obećao da će zemlju izvesti iz duboke ekonomske krize.

„Sterling se zaista prilično oporavio u proteklih nekoliko nedelja, i mislim da mnogo toga zaista odražava opuštanje prethodnih tržišnih previranja i ublažavanje neizvesnosti u politici Velike Britanije“, rekao je Kong iz CBA.

Evro je poslednji put kupio 0,99535 dolara, ali je takođe bio na putu ka mesečnom porastu od preko 1%, što je prvi put od maja.

Evro je takođe imao koristi od nedavnog oštrog popuštanja cena gasa, iako sumnjam da će se to održati“, rekao je Kong.

Uoči još jedne odluke centralne banke ove nedelje, australijski dolar je porastao 0,09% na 0,6417 dolara.

Očekuje se da će Rezervna banka Australije (RBA) podići kamatne stope za skromnijih 25 baznih poena na sastanku u utorak, iako je inflacija u poslednjem kvartalu dostigla 32-godišnji maksimum.

„Očekujemo da će odbor RRA u utorak nastaviti sa povećanjem stope za 25 baznih poena, jer mislimo da je prerano da odbor poništi presudu koju je doneo na svom oktobarskom sastanku o smanjenju povećanja stope“, rekli su analitičari ANZ-a.

„Ali sada tražimo nastavak od 25 baznih poena u decembru. Uz dodatnih 75 baznih poena povećanja kamatnih stopa u prvoj polovini 2023. godine, sada imamo gotovinsku stopu RBA na vrhuncu od 3,85%.“

Kivi je ojačao za 0,1% na 0,58215 dolara, ali je bio na putu ka mesečnom dobitku od više od 3%, preokrenuvši dva uzastopna meseca gubitka.

U odnosu na korpu valuta, indeks američkog dolara je ojačao na 110,81, udaljavajući se od jednomesečnog najnižeg nivoa od 109,53 postignutog prošle nedelje.