Lula će se obratiti pouzdanim pomoćnicima za položaje u kabinetu

Lula će se obratiti pouzdanim pomoćnicima za položaje u kabinetu

Novoizabrani brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je tesno pobedio na izborima u nedelju, bio je oprezan oko potencijalnih izbora vlade dok je bio u predizbornoj kampanji, ali se očekuje da će neka imena saveznika od poverenja biti u novoj vladi 1. januara.

Među njima su članovi Radničke partije Aleksandra Padilja i Fernando Hadad, bivši guverneri Velington Dijas i Flavio Dino, i novi saveznici Simone Tebet i Marina Silva koji su pomogli Luli da pobedi krajnje desničarskog aktuelnog predsednika Jaira Bolsonara.

Većina spekulacija se fokusirala na to ko će biti njegov ministar finansija, što će biti glavni signal investitorima o njegovoj posvećenosti fiskalnoj disciplini. Ako se Lula opredelio za svoj izbor, još nije rekao čak ni svojim bliskim saradnicima.

„Zabranio je bilo kakav razgovor o tome jer bi na tesnim izborima predviđanje imena moglo imati negativan uticaj“, rekao je visoki član Luline radničke partije koji je zatražio anonimnost.

Dva jaka kandidata za ministra finansija su Padilja, bivši ministar zdravlja, i Hadad, bivši gradonačelnik Sao Paula koji je u nedelju izgubio trku za guvernera države, prema izvorima u kampanji Lula.

Takođe su dali priznanje Dijasu, koji je poput Padilje učestvovao na sastancima sa biznismenima da bi razgovarali o Lulinim planovima za privredu. Međutim, jedan od izvora je rekao da je Dias, bivši guverner Piauija koji je izabran u Senat, imao jače šanse da bude Lulin šef kabineta.

Drugi Lulin pomoćnik rekao je da bi Aloizio Merkadante, koordinator Lulinog izbornog programa koji je svojim intervencionističkim predlozima učinio opreznim finansijska tržišta, bio jače ime za ministra planiranja nego za ministra finansija.

Još jedan kandidat u mešavini, na koji su investitori naišli na željne spekulacije, je miljenik tržišta Henrikue Meireles, bivši bankar koga je Lula imenovao za guvernera centralne banke na početku svog prvog predsedništva 2003. godine.

Meireles je bio ministar finansija u vladi koja je 2016. godine zamenila predsednicu Dilmu Rusef, koja je izazvala trajni gnev nekih u Radničkoj partiji.

Lula nije objavio detalje svojih ekonomskih planova ili kako bi platio za proširenje izdašnijih socijalnih davanja sledeće godine. To bi zahtevalo izmene brazilske ustavne granice potrošnje, što je dovelo do mnogo spekulacija o Lulinoj posvećenosti fiskalnoj disciplini.

Flavio Dino, bivši guverner Maranjaa koji je takođe osvojio mesto u Senatu, vrlo je verovatno da će biti u kabinetu i mogao bi da bude Lulin ministar pravde, rekli su izvori.

Tebet, centristički senator koji je bio treći u predsedničkoj trci pre nego što je vodio kampanju za Lulu u drugom krugu protiv Bolsonara, verovatno će biti nagrađen mestom u kabinetu.

Ona bi bila dobar izbor za ministra poljoprivrede, kažu izvori, pošto dolazi iz farme države Mato Groso do Sul, iako je javno rekla da bi radije bila ministarka obrazovanja.

Marina Silva, koja je bila Lulin ministar za životnu sredinu kada je prvi put preuzeo predsedničku funkciju 2003. godine, ali se posvađao sa njegovom vladom i otišao 2008. da bi osnovao brazilsku partiju zelenih, takođe je vodila kampanju za njega protiv Bolsonara. Izvori su rekli da će ona preuzeti novu vladinu ulogu u koordinaciji borbe protiv klimatskih promena promovisanjem „zelenog“ ekonomskog razvoja.