SAD: Muškarci oslobođeni krivice za ubistvo dobili 36 miliona dolara

SAD: Muškarci oslobođeni krivice za ubistvo dobili 36 miliona dolara

NjUJORK – Grad Njujork rešava tužbe podignute u ime dvojice muškaraca koji su prošle godine oslobođeni krivice za ubistvo Malkolma Iks-a 1965. godine. 26 miliona dolara biće dodeljeno za pogrešne presude zbog kojih su obojica proveli decenije u zatvoru, prenosi AP.

Država Njujork će platiti dodatnih 10 miliona dolara. Dejvid Šejnis, advokat koji zastupa muškarce, potvrdio je nagodbe u nedelju.

„Muhamed Aziz, Halil Islam i njihove porodice patili su zbog ovih nepravednih osuda više od 50 godina“, rekao je Šenijes u mejlu. „Grad je prepoznao tešku nepravdu koja je ovde učinjena, i ja pohvaljujem iskrenost i brzinu kojom su kancelarija kontrolora i savetnik korporacije krenuli da reše tužbe.

Šejns je rekao da naselja šalju poruku da „nepravilno ponašanje policije i tužilaštva nanosi ogromnu štetu i da moramo ostati na oprezu da identifikujemo i ispravimo nepravde“.

Prošle godine, sudija na Menhetnu odbacio je osuđujuće presude Azizu, koji sada ima 84 godine, i Islamu, koji je preminuo 2009. godine, nakon što su tužioci rekli da su novi dokazi o zastrašivanju svedoka i potiskivanju oslobađajućih dokaza potkopali slučaj protiv tih muškaraca. Tadašnji okružni tužilac Sajrus Vens mlađi izvinio se za „ozbiljna, neprihvatljiva kršenja zakona i poverenja javnosti“ od strane organa za sprovođenje zakona.

Pravno odeljenje grada Njujorka, preko portparola, saopštilo je u nedelju da „ostaje pri“ Vensovom mišljenju da su muškarci pogrešno osuđeni i da finansijski sporazum „donosi određenu meru pravde pojedincima koji su decenijama proveli u zatvoru i nosili stigmu da su lažno optužen za ubistvo ikone ličnosti.“

Šejnis je rekao da će u narednih nekoliko nedelja dokumenti o nagodbi biti potpisani i da će njujorški sud koji se bavi ostavinskim pitanjima morati da odobri nagodbu za Islamsku imovinu. Ukupno 36 miliona dolara biće ravnopravno podeljeno između Aziza i imanja Islama.

Aziz i Islam, koji su zadržali svoju nevinost od početka ubistva 1965. u dvorani Audubon na Gornjem Menhetnu, pušteni su na uslovnu slobodu 1980-ih.

Malcolm Ks je stekao nacionalni značaj kao glas Nacije islama, podstičući crnce da traže svoja građanska prava „na svaki mogući način“. Njegova autobiografija, napisana sa Aleks Hejli, ostaje klasično delo moderne američke književnosti.

Pred kraj života Malkolma Iksa, razišao se sa organizacijom crnih muslimana i, nakon putovanja u Meku, počeo da govori o potencijalu za rasno jedinstvo. To ga je izazvalo gnev nekih u Islamskoj naciji, koji su ga videli kao izdajnika.

Ubijen je dok je počeo govor 21. februara 1965. Imao je 39 godina.

Aziz i Islam, tada poznati kao Norman 3Ks Batler i Tomas 15Ks Džonson, i treći čovek osuđeni su za ubistvo u martu 1966. Osuđeni su na doživotni zatvor.

Treći čovek, Mudžahid Abdul Halim – takođe poznat kao Talmadž Hejer i Tomas Hagan – priznao je da je pucao u Malkolma Iksa, ali je rekao da ni Aziz ni Islam nisu bili umešani. Njih dvojica su ponudili alibi, a nijedan fizički dokaz ih nije povezao sa zločinom. Slučaj je zavisio od očevidaca, iako je bilo nedoslednosti u njihovom svedočenju.

Advokati Aziza i Islama rekli su u žalbama da su i Aziz i Islam bili u svojim kućama u Bronksu kada je Malkolm Ks ubijen. Oni su rekli da je Aziz proveo 20 godina u zatvoru i više od 55 godina živeći sa teškoćama i poniženjem koji su pratili nepravedno žigosan kao osuđeni ubica jednog od najvažnijih lidera građanskih prava u istoriji.

Islam je proveo 22 godine u zatvoru i umro je i dalje nadajući se da će očistiti svoje ime.