Brazil: Bolsonaro, Lula uputili poslednje apel za glasove

Brazil: Bolsonaro, Lula uputili poslednje apel za glasove

SAO PAULO – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro i bivši predsednik Luiz Inasio Lula da Silva uputili su poslednje apele za podršku uoči drugog kruga predsedničkih izbora u nedelju, nakon oštre debate licem u lice, piše Asošijeted pres.

Desničar Bolsonaro je učestvovao na motociklističkom skupu u subotu u Belo Horizonteu, glavnom gradu države koja uglavnom završava podržavajući pobednika – i gde je završio drugi iza svog levičarskog konkurenta u početnom krugu glasanja.

Da Silvine pristalice su se u međuvremenu okupile u najvećem gradu u zemlji, Sao Paulu, gde je Simon Tebet – kandidat desnog centra koji je završio treći u prvom krugu – odneo pobedu Da Silve u drugom krugu.

„Glasala sam za Tebeta u prvom krugu, a sada u drugom krugu glasam za Lulu, protiv Bolsonara. Imam rezerve prema (da Silvinoj) radničkoj partiji, ali ovog vikenda to ostavljam po strani“, rekao je Marselo Erlih, 55-godišnji izvršni direktor.

Nastupi su usledili nakon borbene debate u petak uveče na Globo TV koja je bila usredsređena na ekonomiju – pitanje koje bi moglo da utiče na neke od nekoliko glasača koji su još uvek neodlučni.

Da Silva, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja i pokušava da povrati posao koji je obavljao od 2003. do 2010. godine, još jednom je obećao da će povećati potrošnju za siromašne, iako nije izneo jasan plan kako to učiniti.

On je rekao i da zbog inflacije minimalna plata sada vredi manje nego kada je Bolsonaro inaugurisan.

Bolsonaro je brzo obećao da će podići minimalnu platu sa 229 dolara mesečno na 265 dolara sledeće godine, iako to nije bilo uključeno u predlog budžeta koji je već poslao Kongresu. On je rekao da je ekonomski pad tokom pandemije COVID-19 sprečio povećanje minimalne zarade, ali je rekao da se ekonomija poboljšava.

„Bili smo bolje nego što biste vi uradili“, rekao je predsednik da Silvi. „Spremni smo za poletanje. Sada imamo jednu od najboljih svetskih ekonomija.“

Mario Sergio Lima, viši brazilski analitičar za Medlei Global Advisors, rekao je da konačna debata verovatno neće uticati na mnoge glasače.

„Bolsonaro je trebao da postigne veliku pobedu. … Nije se dobro snašao među fokus grupama neodlučnih glasača niti u onlajn spominjanjima“, rekao je Lima, pozivajući se na ankete koje su anketari objavili onlajn u realnom vremenu. „Sada je na montiranim video snimcima koje će obe kampanje kreirati kako bi dale energiju svojim pristalicama.

Bolsonaro, koji je u jednom trenutku rekao: „Ceo sistem je protiv mene“, delovao je povremeno uznemireno.

Ova debata je označila promenu u odnosu na njihov jedini prethodni susret, kada se da Silva fokusirao na predsednikovo široko kritikovano postupanje sa pandemijom koja je ubila više od 680.000 Brazilaca, a Bolsonaro se uključio u istrage o korupciji koje su okaljale njegovog protivnika i Radničku partiju u celini. Dvojica kandidata su ponovo pokrenula ova pitanja u petak, ali su se manje zadržavala na njima.

Da Silva je više puta pokušavao da okarakteriše Bolsonarovu administraciju kao izolovanu u svetu, primećujući njegovu oskudicu putovanja i saveznika u inostranstvu. Bolsonaro je uzvratio da je njegov put u Rusiju obezbedio zalihe đubriva uoči ruske invazije na Ukrajinu, pomažući brazilskom agrobiznisu, i rekao je da ga Bliski istok prima „raširenih ruku“.

Bolsonaro je završio zahvalivši Bogu što mu je spasao život nakon što je izboden tokom predsedničke kampanje 2018. i pozvao se na svoju veru u apelu religioznim glasačima. Ranije u debati, podigao je ruke u vazduh i podigao ruke, uzvikujući svoj moto: „Bože! Država! Porodica!“

Najnapetiji trenutak debate bio je kada je Bolsonaro pozvao da Silvu da stane pored njega dok je odgovarao na pitanje. „Ostani ovde, Luiz“, rekao je predsednik.

Bivši predsednik je uzvratio: „Ne želim da budem nigde u vašoj blizini“, a zatim je okrenuo leđa.

U postdebatnom intervjuu za TV Globo, Bolsonaro je nagovestio da će poštovati rezultate glasanja. Mnogi analitičari su izrazili zabrinutost da je on postavio temelje za osporavanje rezultata ako budu nepovoljni, slično kao bivši predsednik SAD Donald Tramp.

„Nema sumnje: ko ima više glasova, uzima ga“, rekao je Bolsonaro. „To je demokratija.“

Bolsonaro i Lula razmenjuju udarce u završnoj izbornoj debati u Brazilu