Monastirski: Rusi miniraju teritoriju tokom povlačenja

Monastirski: Rusi miniraju teritoriju tokom povlačenja

Na nedavno oslobođenim teritorijama minirane oblasti su duplo gušće nego u deokupiranom delu Kijevske ili Černigovske oblasti.

„Ako smo ranije govorili o uklanjanju mina u oblasti Luganska, Donjeckoj oblasti, onda, nažalost, sada moramo reći da je većini teritorije naše države potrebno razminiranje. Zaista, praktično sve [na nedavno deokupiranim teritorijama] je urađeno. deminirano.Ako uporedimo situaciju sa Kijevskom ili Černigovskom, minirana područja su duplo gušća. To je naravno povezano sa dužinom boravka neprijatelja tamo i činjenicom da oni ovim metodom odvraćaju naše trupe“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski.

On je napomenuo da su operacije razminiranja izvele dve službe – Državna služba za vanredne situacije i policija. Državna služba za vanredne situacije je poslednjih meseci otkrila više od 250.000 eksplozivnih predmeta, policija – još 130.000 predmeta.

Zapadni stručnjaci takođe pomažu ukrajinskim tehničarima za eksplozive. Prema rečima Monastirskog, kada stručnjaci za humanitarno deminiranje vide obim neophodnog posla, kažu da će to trajati desetine godina

„Međutim, gledajući napore naših stručnjaka, mora se priznati da je njihova efikasnost višestruko veća“, napomenuo je ministar.