Oslobođen najstariji zatvorenik Gvantanama

Oslobođen najstariji zatvorenik Gvantanama

SAD su u subotu naredile puštanje najstarijeg zatvorenika u pritvorski centar Gvantanamo i vratile ga u Pakistan. Zatvorenik, koji nikada nije bio suđen niti se suočio sa formalnim optužbama, bio je u pritvoru skoro 20 godina nakon što je držan pod sumnjom da je povezan sa Al-Kaidom.

Saifullah Paracha, 75-godišnji pakistanski biznismen, oslobođen je nakon što je proveo više od 17 godina u američkom pritvoru. Američke vlasti su tvrdile da je Parača bio „fasilitator“ Al-Kaide koji je pomogao dvojici ljudi povezanih sa terorističkom grupom u finansijskoj transakciji.

Pakistanac je, međutim, više puta insistirao da nije znao da su oni deo Al-Kaide i tvrdio je da nije umešan u podršku terorizmu.

U saopštenju, Ministarstvo odbrane SAD nije ponudilo nikakve detalje o obrazloženju ove odluke, ali je navelo da pritvor Parače „više nije neophodan za zaštitu od kontinuirane značajne pretnje bezbednosti Sjedinjenih Država“.

Prema pakistanskom ministarstvu spoljnih poslova, repatrijacija je omogućena „opsežnim međuagencijskim procesom“.

„Drago nam je da se pakistanski državljanin koji je zatočen u inostranstvu konačno ponovo sjedinio sa svojom porodicom“, dodaje se.

Operativci FBI-ja na Tajlandu su Paraču zaplenili 2003. godine i prvobitno je držan u američkom vojnom zatvoru u Bagramu u Avganistanu, gde je, prema rečima njegovih advokata, imao srčani udar. Zatim je u septembru 2004. prebačen u ozloglašeni pritvorski objekat u zalivu Gvantanamo na Kubi, gde je ostao u zatvoru do puštanja na slobodu.

U maju prošle godine, međutim, zatvoreniku, koji boluje od dijabetesa, koronarne bolesti i visokog krvnog pritiska, saopšteno je da mu je odobreno puštanje na slobodu.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) kaže da je od 2002. godine oko 800 muškaraca prošlo kroz Gvantanamo, gde su mnogi bili podvrgnuti mučenju i drugom brutalnom postupanju. Prema američkom ministarstvu odbrane, trenutno 35 pritvorenika ostaje u zalivu Gvantanamo, od kojih 20 ispunjava uslove za transfer, a troje za reviziju.

Pritvorski objekat je postavio američki predsednik Džordž V. Buš da ugosti strane teroriste zarobljene u inostranstvu posle napada 11. septembra. Nekoliko američkih administracija obećalo je da će ga zatvoriti, ali ostaje otvoreno, uglavnom zbog pravnih i političkih prepreka.