Predstojeći izbori u SAD i Brazilu predstavljaju test za Muskov Tviter

Predstojeći izbori u SAD i Brazilu predstavljaju test za Muskov Tviter

Ključni izbori u Brazilu i Sjedinjenim Državama predstavljaće rani test za novog vlasnika Tvitera Elona Maska i njegovo obećanje da će ublažiti politiku platforme o dezinformacijama.

Birači u obe nacije već su se suočili sa bujicom pogrešnih tvrdnji o kandidatima, pitanjima i glasanju. Ta bujica bi mogla da postane poplava ako Musk ispuni svoje zavete da će poništiti pravila Tvitera baš u trenutku kada se milioni glasača spremaju da glasaju.

„Ovo je najkritičnije vreme za ovaj posao, neposredno pred izbore“, rekla je Alehandra Caraballo, instruktorka na klinici za sajber pravo na Harvardskoj školi koja je pratila onlajn odgovor na Muskovu kupovinu. „Ove nedelje ćemo videti probnu vožnju sa izborima u Brazilu, kada ćemo videti kako će stvari postati loše.

Čak i ako Musk sačeka izbore da izvrši promene, njegova odluka da otpusti izvršnu vlast zaduženu za moderiranje sadržaja postavlja pitanja o sposobnosti kompanije da se bori protiv dezinformacija i ekstremističkih sadržaja povezanih sa produbljivanjem nepoverenja u demokratiju.

Musk, najbogatiji čovek na svetu, nije detaljno izneo svoje planove za Tviter, koji je ove nedelje kupio za 44 milijarde dolara. Ali on je sebe nazvao „apsolutistom slobode govora“ i rekao da platforma treba da toleriše svaki sadržaj koji je zakonski dozvoljen.

To je prag koji se uveliko razlikuje među zemljama. U SAD bi pokrivao obmanjujući sadržaj o vakcinama ili izborima, kao i negiranje holokausta i govor mržnje.

On je takođe rekao da se ne slaže sa odlukom Tvitera da protera Donalda Trampa nakon što su laži bivšeg predsednika o izborima 2020. pomogle da se podstakne smrtonosni napad 6. januara 2021. na Kapitol SAD.

Ipak, Musk je takođe signalizirao da će razmotriti određeni nivo umerenosti, kao što je to učinio ove nedelje kada je rekao da ne želi da Tviter postane „besplatan pakao za sve“.

U petak je Musk najavio stvaranje komiteta za reviziju Tviterove politike o moderiranju sadržaja i vraćanju suspendovanih naloga. „Nikakve veće odluke o sadržaju ili vraćanje naloga neće se desiti pre nego što se taj savet sazove“, napisao je Mask na Tviteru.

Jedan od prvih Muskovih poteza kao vlasnika Tvitera bio je otpuštanje najviših lidera na platformi, uključujući glavnog pravnog savetnika Vijaju Gadea, koji je nadgledao moderiranje sadržaja Tvitera i bezbednosne napore.

Gaddeov odlazak nije samo udarac za trenutne izborne napore Tvitera, već i znak gde bi Musk mogao da odvede Tviter, rekao je Karabalo. Musk takođe navodno razmatra duboka otpuštanja u kompaniji.

Tviter je počeo da se priprema za izbore u Brazilu i Sjedinjenim Državama pre nekoliko meseci. Tokom leta, platforma je uvela niz politika osmišljenih da zaustave širenje dezinformacija u vezi sa izborima, a istovremeno olakšala korisnicima da pronađu pouzdane izvore.

Uprkos ponekad nedoslednoj primeni, Tviter je barem imao pravila koja zabranjuju govor mržnje i najštetnije vrste dezinformacija. Pokazalo se da su te „zaštitne ograde“ neophodne, kaže Suzan Nosel, izvršna direktorka PEN America, grupe za književnost i ljudska prava sa sedištem u Njujorku.

„Naši političari su naučili da se trgovina dezinformacijama može mnogo isplatiti“, rekao je Nosel za AP. „Nadam se da on (Musk) ovo shvata ozbiljno. Nadam se da sluša i postavlja pitanja. Ako ispuni neka od svojih čudnovatih obećanja, mogli bismo biti u nevolji.“

Dezinformacije mogu imati još veći uticaj kada se dostave neposredno pre izbora, kada zvaničnici i nezavisni novinari imaju malo vremena da se suprotstave. Ponekad pogrešne tvrdnje o glasanju mogu biti deo namerne kampanje da se ljudi zbune ili uplaše da ostanu kod kuće. U drugim slučajevima, to može da obmane birače o rezultatima.

Brazilci su bombardovani lažnim političkim tvrdnjama uoči predsedničkih izbora koji se održavaju ovog vikenda između Luiza Inasija Lule da Silve i aktuelnog predsednika Žair Bolsonara. Slično tome, došlo je do značajnog porasta obmanjujućih i obmanjujućih sadržaja o izborima u SAD sledećeg meseca, koji će odlučiti o kontroli Kongresa.

Dugogodišnji kritičari moderiranja društvenih medija pozdravili su Muskovu kupovinu Tvitera i rekli da je to najavilo novi dan za nesputanu onlajn komunikaciju.

„Izjavio je da namerava da ukine moderaciju sadržaja… da je više govora, a ne cenzure, najbolji način da se dođe do istine“, rekla je Dženin Junes, savetnica za parnice u Novoj alijansi za građanske slobode.

U želji da testiraju pravila pod novim vlasnikom Tvitera, neki konzervativni i krajnje desničarski korisnici Tvitera u petak su objavili teorije zavere o COVID-19 ili izborima 2020. U mnogim slučajevima, međutim, sadržaj je već bio dozvoljen čak i prema starim pravilima Tvitera.

„Konačno mogu da govorim istinu na Tviteru. Džo Bajden nije pobedio na izborima 2020.“, napisao je komičar i komentator krajnje desnice Terens K. Vilijams na Tviteru. Ipak, 6. januara 2021, Vilijams je objavio da su izbori namešteni i okrivio liberale za insceniranje pobune 6. januara. Taj post ostaje gore.

Musk će morati da odmeri mnoge faktore pre nego što odluči kako da moderira sadržaj na svojoj novoj platformi, rekao je A.J. Neš, potpredsednik za obaveštajne poslove u ZeroFok-u, firmi za sajber bezbednost koja prati dezinformacije. Oglašivači bi, na primer, mogli da nerado postavljaju oglase na platformu ako ona postane previše ekstremna, rekao je on.

Musk bi takođe mogao naučiti da je teže pokretati platformu sa 240 miliona korisnika dnevno u desetinama zemalja nego kritikovati je sa strane, rekao je Neš.

„Lako je to uraditi sa tribina“, rekao je Neš. „Da vidimo šta će se sada dogoditi.“