Iran: Protesti se ponovo se rasplamsavaju, UN zabrinute zbog tretmana zatvorenika

Iran: Protesti se ponovo se rasplamsavaju, UN zabrinute zbog tretmana zatvorenika

Iranci su u petak nastavili proteste pozivajući na rušenje Islamske republike, dok su aktivisti postavljali video snimke gomile koja zahteva smrt vrhovnog vođe i milicije Basidž za koju se strahuje, koju je pokrenuo protiv njih.

Iran je zahvaćen protestima nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru policije morala prošlog meseca.

Oni su se pretvorili u narodnu pobunu besnih Iranaca iz svih slojeva društva, predstavljajući jedan od najhrabrijih izazova klerikalnom rukovodstvu od revolucije 1979. godine.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante koji pozivaju na smrt „diktatora“ vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i Basija, koji je odigrao glavnu ulogu u gušenju demonstranata.

U komentaru na video se navodi da je snimljen u petak u gradu Zahedan, blizu iranske jugoistočne granice sa Pakistanom i Avganistanom.

Tviter nalog aktivista 1500tasvir objavio je snimak na kome se vidi kako demonstranti skandiraju „Smrt Hamneiju“. Drugi snimak navodno prikazuje 12-godišnjeg demonstranta koji je upucan u glavu.

Rojters nije uspeo da proveri autentičnost video snimaka na društvenim mrežama.

U četvrtak je pokrajinski savet bezbednosti smenio Zahedanovog šefa policije i šefa policijske stanice u blizini mesta gde je pre četiri nedelje ubijeno na desetine demonstranata u najsmrtonosnijem gušenju od početka protesta širom zemlje.

Savet je saopštio da će porodice žrtava biti obeštećene i da je pokrenuta pravna istraga koja bi mogla da dovede do daljih mera protiv onih koji su izazvali nasilje, „izgrednika“ i svih zvaničnika za koje se sumnja da su počinili krivična dela.

Zahedanov najviši sunitski sveštenik u pretežno šiitskom Iranu pozdravio je taj potez, ali je pozvao na nezavisnu istragu ubistava i rekao da svi visoki zvaničnici koji stoje iza gušenja treba da budu izvedeni pred lice pravde.

„Zahtevamo od saveta bezbednosti i vlade da, bez obzira na to koliko visoko u rangu ova greška i zločin dostiže, (krivi) zvaničnik treba da bude razrešen i izveden pred suđenje“, rekao je Molavi Abdolhamid u molitvenoj propovedi u petak, navodi se u saopštenju. njegovu veb stranicu.

Amnesti internešenel je saopštio da su snage bezbednosti ubile najmanje 66 ljudi u nasilnoj akciji 30. septembra.

Novinska agencija Fars, za koju se smatra da je bliska Revolucionarnoj gardi, okrivila je demonstrante za nasilje u Zahedanu.

„Izvestan broj izgrednika pucao je na ljude i snage bezbednosti sa krovova tokom današnjih nereda… Nažalost, dvanaestogodišnje dete je pogođeno u lice i ubijeno“, preneo je Fars.

Pokrajinski savet bezbednosti saopštio je da su oružani disidenti izazvali sukobe, koji su doveli do smrti nevinih ljudi, ali je priznao „nedostatke“ policije.

U Zahedanu su ubili jednu osobu, „neidentifikovane osobe“, a 14 osoba, uključujući snage bezbednosti, povređeno je u Zahedanu, saopštio je savet, prenose državni mediji.

Video snimci koje je objavio 1500tasvir pokazuju proteste u severozapadnom gradu Mahabadu na severozapadu zemlje sa demonstrantima koji beže od nečega što je izgledalo kao suzavac, dok se na drugom snimku vidi kako demonstranti prave benzinske bombe.

Iran je za nemire okrivio svoje strane neprijatelje i njihove agente. Ministarstvo obaveštajnih službi i obaveštajni ogranak Revolucionarne garde optužili su u petak špijunske agencije iz Sjedinjenih Država, Britanije, Izraela i Saudijske Arabije da su organizovale nemire kako bi destabilizovali Islamsku Republiku.

„Precizno praćenje tokom više od godinu dana… i dokumenti dobijeni tokom nedavnih nereda pružaju mnogo dokaza o širokoj ulozi američkog terorističkog režima u osmišljavanju, sprovođenju i održavanju nemira“, saopštila su dva bezbednosna tela u zajedničkoj izjava.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je njena obaveštajna jedinica osujetila bombaški napad u južnom gradu Širazu, dva dana nakon smrtonosne pucnjave u tamošnjem svetilištu, javila je iranska novinska agencija Sepah njuz.

U pucnjavi u sredu, koju je preuzela Islamska država, ubijeno je 15 vernika u hramu Šah Čerag.

Demonstracije koje je organizovala vlada širom zemlje protiv napada u Širazu prenosila je državna televizija uživo. Demonstranti su mašući iranskom zastavom, noseći Hamneijeve fotografije, uzvikivali „smrt Americi“, „smrt Izraelu“.

Kancelarija UN za ljudska prava u petak je izrazila zabrinutost zbog iranskog postupanja prema pritvorenim demonstrantima i rekla da su vlasti odbile da puste neka tela ubijenih.

Grupe za ljudska prava saopštile su da je najmanje 250 demonstranata ubijeno, a hiljade uhapšeno širom Irana.

„Videli smo mnogo zlostavljanja… ali i uznemiravanja porodica demonstranata“, rekla je Ravina Šamdasani, portparol Kancelarije visokog komesara za ljudska prava, na brifingu za novinare u Ženevi, pozivajući se na više izvora.

„Posebno zabrinjavaju informacije da vlasti premeštaju povređene demonstrante iz bolnica u pritvorske objekte i odbijaju da tela ubijenih predaju njihovim porodicama“, rekla je ona.

Šamdasani je dodao da su vlasti u nekim slučajevima postavljale uslove za oslobađanje tela, tražeći od porodica da ne održavaju sahranu ili razgovaraju sa medijima. Demonstrantima u pritvoru ponekad je uskraćena medicinska pomoć, rekla je ona.

Iran je negirao navode grupa za ljudska prava da zlostavlja zatvorenike.