Kina kritikuje američku „nuklearnu ucenu“

Kina kritikuje američku „nuklearnu ucenu“

Kina je rekla da će svi pokušaji „nuklearne ucene“ od strane Sjedinjenih Država propasti, optužujući Vašington da podstiče konfrontaciju između globalnih sila nakon što je objavio svoj najnoviji pregled nuklearnog položaja (NPR).

Upitan o nedavno objavljenom dokumentu, koji izlaže politiku SAD o nuklearnom oružju, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da NPR „mnogo miriše na hladni rat i mentalitet nulte sume“ i „koristi nuklearno oružje kao oruđe za napredovanje [SAD] geopolitičkog dnevni red.“

„Moram da naglasim da su u ovom najnovijem NPR-u SAD dale neodgovorne primedbe i optužbe, kao i neosnovane spekulacije o kineskoj normalnoj modernizaciji svojih nuklearnih snaga“, rekao je Vang novinarima u petak, dodajući da su Sjedinjene Države posebno „skrojile“ „strategiju nuklearnog odvraćanja“ protiv Pekinga.

Nova američka strategija, čija je verzija sa koje je skinuta tajnost objavljena u četvrtak, krši obećanja iz kampanje predsednika Džoa Bajdena, ostavljajući otvorena vrata za nuklearni odgovor na nenuklearni napad. Dok je Bajden insistirao da je „jedina svrha“ američkog nuklearnog arsenala da odvrati ili uzvrati na prvu upotrebu bombe, NPR koji je odobrila Bela kuća zaključio je da bi takav pristup „rezultovao neprihvatljivim nivoom rizika, u svetlu niza nenuklearnih sposobnosti koje razvijaju i postavljaju konkurenti.”

Vang je dalje rekao da ažurirana američka politika „smanjuje[s] prag za korišćenje nuklearnog oružja“ dok istovremeno „povećava takozvanu nuklearnu pretnju iz određenih zemalja“.

„SAD imaju najveći nuklearni arsenal na svetu i nastavljaju da unapređuju svoju ’nuklearnu trijadu’ i selektivno unapređuju međunarodni proces kontrole nuklearnog naoružanja samo kada to služi za suzbijanje zemalja koje vide kao rivale“, nastavio je on. „Ono što stoji iza politike SAD je njena hegemonistička logika traženja apsolutne vojne nadmoći, što bi moglo da izazove trku u nuklearnom naoružanju.

Bajdenova administracija je više puta proglašavala Kinu za najvećeg konkurenta Vašingtona i najveću brigu, a Pentagon je rekao da Narodna Republika predstavlja „najsveobuhvatniji i ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost SAD“ u svojoj novoj Strategiji nacionalne odbrane, koja je takođe objavljena u četvrtak zajedno sa novim NPR i Pregled protivraketne odbrane.

Tenzije između dve zemlje su porasle od avgusta, kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan uprkos glasnim primedbama Pekinga, koji vidi ostrvo kao deo svoje teritorije. Iako je ovo putovanje izazvalo neviđenu rundu kineskih vojnih vežbi u vazduhu i vodama oko Tajvana, zapadne delegacije su ipak nastavile da posećuju Tajpej u mesecima od tada, a Nemačka je tamo poslala zakonodavce na proslavu ranije ove nedelje.