Der Špigl: Berlin objašnjava zašto Severni tok 2 nije pogodan za snabdevanje gasom

Der Špigl: Berlin objašnjava zašto Severni tok 2 nije pogodan za snabdevanje gasom

Nemačke vlasti sumnjaju da gasovod Severni tok 2 može da se koristi za snabdevanje gasom nakon eksplozija u septembru koje su pokidale jedan od njegovih nizova, izvestio je u četvrtak Der Spiegel.

„Veoma je verovatno da je čin sabotaže sa jakim eksplozijama imao negativan uticaj na oba niza gasovoda, tako da trenutno ne postoji tehnički kapacitet [da se gas pumpa kroz njega]“, saopštila je vlada u odgovoru na parlamentarni upit iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD) Lajf-Erik Holm.

On je sugerisao da se nemačka vlada nada da je „pitanje snabdevanja gasom preko Severnog toka rešeno eksplozijama. „Holmova stranka snažno zagovara pokretanje Severnog toka 2 i kritična je prema vladinoj politici udaljavanja Nemačke od Rusije u energetskom smislu.

Eksplozije na oba gasovoda Severni tok dogodile su se krajem septembra, pri čemu su otkrivena oštećenja na oba niza gasovoda Severni tok 1 i jednoj deonici Severnog toka 2. Početkom oktobra Gasprom je saopštio da radi na stabilizaciji pritiska u poslednjem preživelom nizu do pumpanje gasa kroz njega, sa ciljem da se proveri njegov integritet i smanji potencijalni rizik po životnu sredinu od mogućeg curenja gasa.

Kapacitet preživele linije je 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, što je ekvivalentno 8% ukupnog uvoza gasa u EU, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Kako se činilo da struna nije probušena eksplozijama, Putin je predložio da bi Evropa trebalo da dozvoli njeno puštanje u rad kako bi se obnovile isporuke gasa.

Međutim, dok je Severni tok 2 završen pre više od godinu dana, nikada nije pušten u rad. Berlin je prekinuo proces sertifikacije pre nego što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Istraga o eksplozijama koje su oštetile ruske gasovode i dalje je u toku. Moskva je osudila incident kao teroristički napad, dok Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile da je u pitanju bila ciljana sabotaža. SAD tvrde da nijedna zemlja NATO nije bila umešana.