Šta je „prljava bomba“? Zašto Rusija tvrdi da bi Ukrajina mogla da je upotrebi?

Šta je „prljava bomba“? Zašto Rusija tvrdi da bi Ukrajina mogla da je upotrebi?

U javnosti se u proteklom periodu često pominje termin „prljava bomba“, nakon što je ministar odbrane Rusije u svom obraćanju sugerisao da postoje indicije o tome da bi Ukrajina mogla upotrebiti takvo oružnje. Predstavnici NATO zemalja od tada diskutuju na temu mogućnosti da Rusija bude akter koji prvi povlači taj potez.

„Prljava bomba“ je bomba koja sadrži radioaktivni materijal, kao što je uranijum, koji se raspršuje u vazduhu kada detonira njen konvencionalni eksploziv.

Ne mora da sadrži visoko rafinisan radioaktivni materijal, kao što se koristi u nuklearnoj bombi. Umesto toga, mogao bi da koristi radioaktivne materijale iz bolnica, nuklearnih elektrana ili istraživačkih laboratorija.

To ih čini mnogo jeftinijim i bržim za izradu od nuklearnog oružja. Takođe se mogu transportovati jednostavno, u teretnom prostolu putničkog ili komercijalnog vozila.

Pošto radioaktivne padavine mogu izazvati ozbiljne bolesti, kao što je rak, takva bomba bi izazvala paniku među ciljanom populacijom.

Široko područje oko zone eksplozije takođe bi moralo biti evakuisano radi dekontaminacije ili potpuno napušteno.

Federacija američkih naučnika izračunala je da ako bi bomba koja sadrži 9 g (0,3 oz) kobalta-60 i 5 kg TNT eksplodirala na vrhu Menhetna, u Njujorku, to bi učinilo da ceo grad bude nenaseljen za život. decenija.

Iz tog razloga, prljave bombe su poznate kao oružje masovnog poremećaja.

Međutim, ovaj tip oružja je vrlo nepouzdan.

Da bi se radioaktivni materijal u prljavoj bombi rasuo po ciljnoj zoni, mora se svesti u prah. Ali ako su čestice previše fine ili ispuštene u jake vetrove, raspršiće se previše da bi nanele mnogo štete.

Zašto Rusija sada pominje „prljavu bombu“?

Američki Institut za proučavanje rata (ISV) saopštio je da je ruski ministar odbrane „verovatno nastojao da uspori ili obustavi zapadnu vojnu pomoć Ukrajini i možda oslabi NATO savez u pozivima koji pokušavaju da izazovu strah“.

Postojale su i spekulacije da Rusija planira da upotrebi prljavu bombu u samoj Ukrajini i da okrivi ukrajinske snage za napad.

Međutim, mnogi vojni analitičari kažu da Rusija ne bi bila tako bezumna, s obzirom na štetu koju bi prljava bomba mogla da nanese sopstvenim trupama i teritoriji pod njenom kontrolom.

Sam ISV je rekao: „Malo je verovatno da Kremlj priprema neposredan napad prljavom bombom“.

Da li je ovo oružje nekad upotrebljeno do sad?

Nigde u svetu još uvek nije bilo uspešnog napada prljavom bombom.

Međutim, bilo je pokušaja.

Pobunjenici iz Čečenije su 1996. postavili bombu koja sadrži dinamit i cezijum-137 u moskovskom parku Izmailovo.

Cezijum je izvađen iz opreme za lečenje raka.

Službe bezbednosti su otkrile njegovu lokaciju i deaktivirana je.

Čečenska obaveštajna služba je 1998. godine pronašla i deaktivirala prljavu bombu koja je bila postavljena blizu železničke pruge u Čečeniji.

Godine 2002., Hoze Padilja, američki državljanin koji je imao kontakte sa Al-Kaidom, uhapšen je u Čikagu pod sumnjom da je planirao napad prljavom bombom. On je osuđen na 21 godinu zatvora.

Dve godine kasnije, Dhiren Barot, britanski državljanin i član Al Kaide, uhapšen je u Londonu i potom osuđen na 30 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada u SAD i Velikoj Britaniji koji bi uključivali upotrebu prljave bombe.

Međutim, ni Padilja ni Barot nisu počeli da sklapaju svoje bombe pre nego što su uhapšeni.