Blumberg: SAD smanjuju plan za ograničenje cene ruske nafte

Blumberg: SAD smanjuju plan za ograničenje cene ruske nafte

Administracija predsednika Džoa Bajdena je navodno bila primorana da se vrati na crtež svog plana da ograniči međunarodne cene ruske nafte, pošto nije uspela da obezbedi dovoljno obaveza da kontroliše koliko je Moskva plaćena za najveći deo svog izvoza sirove nafte.

SAD i Evropska unija će verovatno morati da se zadovolje sa „labavo regulisanim“ ograničenjem cena, koje sprovodi manji broj kupaca i po višoj ceni od predviđene, izvestio je u sredu Blumberg njuz, pozivajući se na neidentifikovane ljude upoznate sa planovima. Prvobitni cilj je bio da se drastično smanji ruski prihod od nafte – najnoviji pokušaj da se Moskva kazni za svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu – nametanjem strogih cenovnih okvira kojih bi se pridržavao široki „kartel kupaca“ nacija.

Umesto toga, samo zemlje G7 i Australija su se obavezale da će poštovati ograničenje cena, rekao je Blumberg, pripisujući neuspeh prvobitnog plana skepticizmu investitora, nestabilnim finansijskim tržištima i naporima da se ukroti inflacija širom sveta. Nivo ograničenja će takođe možda morati da bude veći od prethodno ciljanog raspona od 40-60 dolara po barelu.

Bajdenova administracija negirala je da njen plan neće umanjiti ruske prihode od nafte. „Bela kuća i administracija ostaju na kursu primene efektivnog, snažnog ograničenja cena ruske nafte u koordinaciji sa G7 i drugim partnerima“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson u saopštenju za Blumberg.

Ruski zvaničnici su rekli da zemlja neće prodavati naftu ili druge proizvode pod ograničenjima cena ili neisplativim tržišnim uslovima. Moskva neće snabdevati energijom nacije koje usvajaju trgovinsku politiku koja je u suprotnosti sa uslovima njihovih postojećih ugovora o nafti i prirodnom gasu, rekao je ranije ovog meseca potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Ograničenje na naftu ne bi bilo održivo jer su cene vođene globalnom ravnotežom ponude i potražnje, dodao je on.

Ograničenje cena G7 trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra, zajedno sa zabranom EU na uvoz ruske sirove nafte iz mora. Rojters je prošle nedelje izvestio da će Rusija posle 5. decembra i dalje moći da isporučuje ogromnu većinu svog izvoza nafte po tržišnim cenama jer će imati širok pristup tankerima i drugim uslugama. List je citirao zvaničnika američkog ministarstva finansija koji je rekao da će između 80% i 90% ruske nafte nastaviti da pritiče kupcima van mehanizma ograničenja.

Rusija bi imala pristup ne samo sopstvenim tankerima, već i kineskim i indijskim brodovima, dodao je Rojters. Trgovci i osiguravajuća društva iz Rusije, Azije i Bliskog istoka pružili bi neophodne transakcione usluge. Nafta Brent, vodeća međunarodna naftna marka, trenutno se prodaje za oko 95 dolara po barelu.