SAD razvijaju domaću strategiju za uranijum

SAD razvijaju domaću strategiju za uranijum

VAŠINGTON – Sjedinjene Države rade na snabdevanju sopstvenim uranijumom za postojeće i napredne nuklearne reaktore koji bi mogli da postanu komercijalni u budućnosti kako bi smanjili zavisnost od Rusije u pogledu goriva, rekla je novinarima Dženifer Granholm, američka sekretarka za energetiku, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države se oslanjaju na Rusiju i njene saveznike Kazahstan i Uzbekistan za otprilike polovinu uranijuma koji napaja svoje nuklearne elektrane. Administracija predsednika Džoa Bajdena zabranila je uvoz ruske nafte zbog invazije Moskve na Ukrajinu, ali nije zabranila njen uranijum.

Bajden je u avgustu potpisao Zakon o smanjenju inflacije, koji je sadržao 700 miliona dolara za proizvodnju zaliha visoko probnog nisko obogaćenog uranijuma (HALEU) koji mnogi napredni reaktori koji se razvijaju planiraju da koriste. Pored toga, administracija se u martu pozvala na Zakon o odbrambenoj proizvodnji iz doba hladnog rata kako bi podržala proizvodnju i preradu kritičnih minerala.

„Sjedinjene Države žele da budu u mogućnosti da sami nabavljaju svoje gorivo i zato razvijamo strategiju za uranijum“, rekao je Granholm novinarima na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Vašingtonu.

„Radićemo na… da to unapredimo i da se postaramo da možemo da napajamo sopstvene reaktore, kao i partnere onima koji takođe imaju te ambicije“, dodala je ona.

U septembru je Bela kuća zatražila od Kongresa još 1,5 milijardi dolara u predlogu zakona o privremenom državnom finansiranju za povećanje domaće ponude nisko obogaćenog uranijuma i HALEU. Ta mera nije bila priložena godišnjem zakonu o potrošnji na odbranu jer su neki poslanici bili zabrinuti oko troškova.

Međutim, Granholm je rekao da administracija „traži dodatni veliki iznos do kraja godine za bolju strategiju“.

Odeljenje za energetiku ima zalihe jako obogaćenog uranijuma, iz kojeg može da meša gorivo za reaktore. Neki zagovornici nuklearne energije takođe žele da podstaknu iskopavanje i preradu uranijuma u ​​SAD, praksu koju mnogi ekolozi žele da ograniče.