Pentagon uspešno testirao komponente hipersoničnog oružja

Pentagon uspešno testirao komponente hipersoničnog oružja

VALLOPS ISLAND – Američka mornarica i vojska ispalile su raketu sa primorske lansirne rampe u Virdžiniji kako bi testirale skoro desetak eksperimenata sa hipersoničnim oružjem u sredu kako bi pomogle u razvoju nove klase oružja, saopštio je Pentagon , nazivajući test uspešnim, prenosi Rojters.

Nacionalne laboratorije Sandia izvršile su test iz NASA-inog centra za letove Vallops u Virdžiniji, koji je procenio komunikaciju hipersoničnog oružja i navigacionu opremu, kao i napredne materijale koji mogu da izdrže toplotu u „realnom hipersoničnom okruženju“, navodi se u saopštenju mornarice.

Hipersonična klizna vozila se lansiraju iz rakete u gornjim slojevima atmosfere pre nego što kliznu do cilja brzinom većom od pet puta većom od brzine zvuka, ili oko 6.200 km na sat.

Sjedinjene Države i njihovi globalni rivali su ubrzali svoj tempo da naprave hipersonično oružje – sledeću generaciju oružja koje oduzima protivnicima vreme reakcije i tradicionalne mehanizme poraza.

Da bi ubrzao razvoj, Pentagon je pokrenuo ove eksperimente i prototipove koristeći sondažnu raketu, manje i stoga pristupačnije testno vozilo, kako bi popunio kritičnu prazninu između testiranja na zemlji i testiranja leta celog sistema.

Test u sredu imao je za cilj da potvrdi buduće aspekte mornaričkog konvencionalnog brzog udara (CPS) i vojnog hipersoničnog oružja velikog dometa (LRHV).

Klizna tela se razlikuju od svojih rođaka hipersoničnog oružja koji dišu vazduh, koji koriste tehnologiju scramjet motora i veliku brzinu vozila za prisilno komprimovanje ulaznog vazduha pre sagorevanja kako bi omogućili neprekidan let hipersoničnim brzinama.

Kompanije kao što su Lockheed Martin Corp i Raitheon Technologies Corp rade na razvoju sposobnosti američkog hipersoničnog oružja.