Audi će se udružiti sa Zauberom za ulazak u Formulu 1 2026

Audi će se udružiti sa Zauberom za ulazak u Formulu 1 2026

Nemački proizvođač Audi odabrao je Formulu jedan tim Zauber za svoj fabrički tim kada uđe u trkačku seriju 2026. godine.

Zauber je u saopštenju u sredu rekao da Audi takođe planira da stekne udeo u Zauber grupi, iako nisu dati nikakvi finansijski detalji o udelu ili vremenu.

Nije bilo odmah jasno da li će Audi voditi sopstveni tim ili će isporučivati motore samo švajcarskom Zauberu.

„Postati Audijev zvanični tim za rad nije samo čast i velika odgovornost“, rekao je direktor Sauber F1 tima Frederic Vasseur. „To je najbolja opcija za budućnost i potpuno smo uvereni da možemo da pomognemo Audiju da ostvari ciljeve koje su postavili za svoje putovanje u Formuli jedan.

Zauberovo naslovno sponzorstvo sa Alfa Romeom završava se krajem sledeće godine. Tim je na šestom mestu u šampionatu konstruktora sa 10 timova, ali je samo bod ispred Aston Martina sa tri preostale trke ove sezone.

Audi je u avgustu najavio da ulazi u Formulu 1 kao dobavljač pogonskih jedinica 2026. u skladu sa novim propisima o motorima, i očekivalo se da će se udružiti sa Zauberom.

Zauber će nastaviti da koristi Ferari motore do 2025. godine.

Audi će tada proizvoditi sopstvenu pogonsku jedinicu u eri kada će se veći naglasak stavljati na održiva goriva i povećanu električnu komponentu u motorima.

Od 2026. godine povećaće se izlazna snaga za pogonske jedinice, koje se sastoje od elektromotora, baterije, upravljačke elektronike i motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Električni motor će tada biti moćan skoro kao motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a visoko efikasni 1,6-litarski turbo motori će raditi na naprednom održivom gorivu, za koje Audi kaže da je bio preduslov za ulazak u seriju.

„Audi je najbolji strateški partner Zauber grupe“, rekao je predsednik Zaubera Fin Rausing. „Jasno je da delimo vrednosti i viziju i radujemo se postizanju naših zajedničkih ciljeva u snažnom i uspešnom partnerstvu.

Predsednik Formule 1 Stefano Domenikali rekao je da je Audijevo partnerstvo sa Zauberom dodatni dokaz kako serija postaje sve atraktivnija.

„Kombinacija ta dva imena je veoma uzbudljiva perspektiva za naš sport“, rekao je Domenikali. „To naglašava snažan zamah koji Formula 1 ima i veru u našu strategiju da dalje rastemo i unapređujemo sport, dok istovremeno ostvarujemo naše planove održivosti da do 2030. godine budemo bez ugljenika sa naprednim održivim gorivima u automobilima 2026.