Kripto industrija razočarana jer Australija želi da uvede poreska pravila

Kripto industrija razočarana jer Australija želi da uvede poreska pravila

Industrija kriptovaluta saopštila je u sredu da je razočarana odlukom Australije da nastavi da tretira digitalne valute kao imovinu za poreske svrhe, a ne kao stranu valutu.

Vlada je u svom saopštenju o budžetu od utorka navela da će uvesti zakone koji će učvrstiti tretman digitalnih valuta kao što je bitkoin kao imovine.

To znači da bi investitori plaćali porez na kapitalnu dobit na dobit od prodaje kripto imovine putem berzi i kada trguju digitalnom imovinom.

Zakon otklanja neizvesnost nakon odluke Salvadora da usvoji bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u septembru prošle godine, navela je australijska vlada u svom budžetu.

Australija je, međutim, rekla da će se digitalna valuta koju izdaje vlada ili digitalna valuta centralne banke (CBDC) tretirati kao strana valuta.

Oko 90% svetskih centralnih banaka sada koristi, testira ili ispituje CBDC. Većina ne želi da bude ostavljena iza bitkoina i drugih kriptovaluta, ali se bori sa tehnološkim složenostima.

Mičel Travers, bivši operater razmene kriptovaluta i osnivač konsultanta za blokčejn Soulbis, rekao je da je promena budžeta nejasna i da se čini u suprotnosti sa vladinim testiranjem održivosti CBDC-a.

„Bilo bi loše savetovano da vlada zaista zauzme pristup oporezivanju kripto imovine u ranim fazama, posebno imajući u vidu činjenicu da Trezor takođe ulaže u pokušaje da migrira tradicionalne tehnološke sisteme koji podržavaju naš finansijski sistem. prema digitalnoj imovini“, rekao je Travers.

„Bila bi ironična dihotomija ako bi sproveli oporezivanje digitalne imovine, a zatim pokrenuli sopstveni CBDC bez jasnih definicija šta je token jednak poreskom tretmanu.

Kripto sektor je uglavnom neregulisan u Australiji, a Ministarstvo finansija je u avgustu saopštilo da će dati prioritet radu na „mapiranju tokena“, što će pomoći da se identifikuje kako treba regulisati kripto sredstva i srodne usluge.

El Salvador, koji je prošle godine usvojio Bitcoin kao zakonito sredstvo plaćanja, bio je suočen sa velikim ekonomskim gubicima zbog ogromnog pada cena kriptovaluta.

„Mislim da prave snimak na vreme i dugo vremena procenjuju šta se desilo u Salvadoru i cenu bitkoina“, rekla je Caroline Bovler, izvršna direktorica BTC Markets, australijske berze kriptovaluta, dodajući da će Australija biti ostavljeni iza drugih zemalja koje imaju otvoreniji pristup.

„Evropljani će krenuti napred, Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima premijera koji je upoznat sa digitalnim valutama centralne banke“, rekao je Bouler. „Svi ovi trgovinski partneri će se povući ispred Australije osim ako ne gledamo na proporcionalnu, odgovornu regulativu.“