Sijarto: Briselske mere izazivaju probleme, opasne za evropsko snabdevanje energentima

Sijarto: Briselske mere izazivaju probleme, opasne za evropsko snabdevanje energentima

Jasno je da Evropska komisija nije izvukla pouke iz grešaka iz prethodnog perioda, ne želi da prizna realnost, iako su briselske mere samo pogoršavale energetsku krizu u Evropi, rekao je posle sastanka u Luksemburgu ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Sijerto je naveo da briselska administracija i dalje ima skrivene pokušaje da smanji nadležnost država članica, a da sebi proširi ovlašćenja što je za Mađarsku neprihvatljivo.

„Za mađarsku Vladu je sigurnost snabdevanja energijom najvažnije i nećemo prihvatititi bilo kakve predloge koji će je pogoršati“, naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine.

Sijarto je istakao da za Mađarsku postoje „crvene linije“: da se zajednička nabavka gasa može uspostaviti samo na dobrovoljnoj osnovi, te da se cenovni limiti za gas ne mogu odnositi na dugoročne ugovore.

U vezi sa mehanizmom solidarnosti rekao je da je nezamislivo da gas kupljen novcem mađarskih poreskih obveznika, dobije neka druga zemlja.

„Evropske birokrate i dosta zemalja članica pokušavaju da proteraju ruski gas sa evropskog tržišta, a prihvatili bi ga u slučaju nužde iz mađarskih skladišta?“, zapitao se Sijarto.

On je naglasio da su energetske odluke donete u okviru mađarske nadležnosti bile funkcionalne pa je u mađarskim skladištima gasa sada 52 preocenta godišnje potrošnje gasa, dok je evropski prosek 27,5 procenata.

„Briselske mere samo izazivaju probleme i opasne su za evropsko snabdevanje energentima“, rekao je Sijarto u Luksemburgu.