Energoatom: Ruske snage obavljaju tajne radove u elektrani Zaporožje

Energoatom: Ruske snage obavljaju tajne radove u elektrani Zaporožje

Ukrajinski operater nuklearnih elektrana Energoatom saopštio je da ruske snage obavljaju tajne građevinske radove u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, kojima ukrajnsko osoblje nema prstup.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tokom vikenda optužio Ukrajinu da se sprema da detonira takozvanu „prljavu bombu“ ili uređaj za radiološko raspršivanje odnosno oružje koje kombinuje radioaktivni materijal sa eksplozivom.

Šojgu je izjavio da su za to odgovorne njegove kolege iz Velike Britanije, Francuske, Turske i SAD, što su te države, sem Turske, odmah obacile kao laž. Ukrajina je označila tvrdnju Moskve kao pokušaj da skrene pažnju sa svojih planova da detonira „prljavu bombu“.

Energoatom je saopštio da su ruske snage izvele tajne građevinske radove tokom prošle nedelje u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini. Ruski oficiri koji kontrolišu tu oblast ne dozvoljavaju pristup gde se izvode radovi i ukrajinskom osoblju koje vodi elektranu i posmatračima iz nadzornog organa UN za atomsku energiju.

Energoatom je saopštio da „pretpostavlja da Rusi pripremaju teroristički akt koristeći nuklearni materijal i radioaktivni otpad koji se skladišti u elektrani“ i pozvao Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da proceni šta se dešava.

Bela kuća je ponovo saopštila da su ruski navodi lažni. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da „to jednostavno nije istina“ i da i u prošlosti Rusi „krivili druge za stvari koje su planirali da urade“.